Ha gyors, illatos, őszi desszertet keresel, ami melegséggel tölti meg a konyhát és a lelkedet is, akkor az Apple Crumble a te barátod. Magyarul ez tulajdonképpen egy almás morzsasüti, ami mindent tud, amit az almás pite – csak nincs vele annyi macera. Nem kell nyújtani, nincs alja, csak egy réteg zamatos, fűszeres alma és rajta egy vajas, fahéjas, ropogós morzsa.
Ez a sütemény tökéletes vasárnapi ebéd után, baráti összejövetelre, vagy ha csak valami meleg, illatos és egyszerűre vágysz egy őszi estén.
Hozzávalók (8 adaghoz)
A morzsához:
- 170 g vaj, olvasztva (plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez)
- 190 g finomliszt
- 100 g barna cukor
- 100 g durvára vágott pekándió (vagy dió)
- 1/2 teáskanál só
Az almás töltelékhez:
- 6 nagy alma (pl. Granny Smith, Jonagold, Pink Lady), cikkekre vágva
- 100 g kristálycukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- fél citrom leve
Tálaláshoz:
- vaníliafagylalt (elhagyható, de kár lenne)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Egy 33×23 cm-es tepsit vajazz ki.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és a vágott diót vagy pekándiót. Add hozzá az olvasztott vajat, és keverd addig, míg morzsás állagot kapsz. Nem baj, ha darabos marad.
- Egy másik tálban keverd össze az almákat a kristálycukorral, fahéjjal, gyömbérrel és a citromlével. Alaposan forgasd össze, majd öntsd a kivajazott tepsibe.
- Szórd rá egyenletesen a morzsás keveréket. Ne nyomkodd le.
- Süsd 50 percig, amíg a morzsa aranybarnára pirul, az alma pedig bugyogni kezd alatta.
- Melegen tálald – lehetőleg egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején.
Így készítsd elő előző nap
Ha vendégek jönnek másnap, az almás keveréket és a morzsát külön-külön elkészítheted, letakarva hűtőben tárolhatod, majd csak sütés előtt állítod össze. Frissen a legjobb, de másnap is finom, ha picit átmelegíted.
Variációk
Barack crumble: alma helyett nektarint vagy őszibarackot használj
Kétszemélyes adag: oszd szét a hozzávalókat 4 kis tűzálló tálkába
Diómentes változat: hagyd ki a pekándiót, vagy cseréld le zabpehelyre vagy napraforgómagra
Tárolás
A kész süti hűtőben 3-4 napig eláll. Melegen a legjobb, de hidegen is finom.
Újramelegítéshez 160 fokos sütőben kb. 10 percig süsd, hogy újra ropogós legyen a teteje.
Mi az az apple crumble?
Egy réteg fűszeres, sült alma, rajta ropogós, vajas morzsatésztával. Olyan, mint az almás pite, csak egyszerűbb.
Mi a különbség az apple crumble és az apple crisp között?
A crumble nem tartalmaz zabot, míg a crisp igen. Ezért a crumble finomabb, omlósabb, inkább süteményszerű.
Kell-e meghámozni az almát?
Nem muszáj. A héja is megsül, és rusztikusabb, színesebb lesz a végeredmény.