Karácsonykor szinte minden házban ugyanaz a forgatókönyv: a nagymamák és édesanyák szorgosan készülődnek a konyhában, aminek elmaradhatatlan kelléke a mákos vagy diós bejgli. Persze a bejgli fele annyi idő alatt el is fogy, mint amennyit elbíbelődtek vele, mégis minden évben az ünnepi asztalokra kerül ez a klasszikus karácsonyi sütemény.
Igencsak messzire kell visszakalandoznunk – ha a bejgli születését szeretnénk megismerni – pontosabban a 14. századi Szilézia vidékére. A sütemény német eredetű étel (beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli), ami osztrák közvetítéssel jutott el hazánkba a 19. században.
Létezik egy lengyel változata is, az ún. makowiec, ami a magyarhoz hasonlóan készül és ízesítik, majd ugyanúgy Karácsonykor kerül az ünnepi asztalokra. Létezik a bejgli mandulás változata is, ahol a sütik tetejére gyakran mandula is kerül, de mákszemekkel vagy kandírozott narancshéjjal is díszítik.
A hagyomány szerint a szenteste fogyasztott mák boldogságot hoz, a fiatal lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt. Úgyhogy nincs idő késlekedni, irány a konyha!
A lisztet a margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, ügyelve arra, hogy ne olvadjon meg. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját és a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni előtte az élesztőt). Közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle és kb. 25 dkg-os cipókat készítünk a tésztából. A hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük.
Most pedig jöhet a töltelék! A forrázott mák-vagy diótöltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk a mákot, az örölt fahéjat, a mazsolát, és ha szeretnénk az édes morzsát is. A diótöltelék hasonló módon készül el. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, akkor kimérünk belőle ugyanannyit, amennyi a bejglik súlya.
A pihentett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A töltelékeket a tésztára helyezzük, és elegyengetjük őket. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután jöhet a bejgli tekerés, amit a végén gyengéden meglapítunk. Tepsibe tesszük, és megkenjük 1 tojás, valamint 1 tojássárgája keverékkel. Amikor a tojás rászáradt, akkor még egy rétegben megkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Végül 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…