Receptek

Egy méltán ismert magyar fűszer: a boróka bogyó hatásai

Egyes pálinkafélék jellegzetes illatukat a borókától kapják, ám nem csak az alkoholnak ad kellemes aromát. Hogy még minek? Elmeséljük!

Hazánkban is honos borókafa vagy boróka cserje termése a boróka bogyó. A gömbölyű, érett és kékesfekete bogyók rendkívül aromás illatúak, és kissé csípős ízűek.

Milyen hatása van?

Érett bogyóit, aromás gyantás fáját és leveleit évszázadok óta használja a népi gyógyászat. Érett, sötétszínű bogyója 1-3% illóolajat (terpinén-4-olt, pinént, szabinént) tartalmaz, illetve flavonoidokat, katechin cseranyagokat, invert cukrokat és friss állapotban sok-sok C-vitamint is, aminek sajnos jelentős része elbomlik hő hatására.

Erősen vízhajtó hatású,  vese- és epekőoldó, továbbá enyhe – többek között húgyúti -görcsoldó és fertőtlenítő is. Túl nagy mennyiségben azonban irritálhatja a vesét, emiatt veseproblémák esetén kerülni kell a boróka fogyasztását, valamint terhesség alatt méh összehúzó tulajdonsága lévén nem alkalmas a fogyasztása.

Bedörzsölve serkenti a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, reumás, köszvényes és egyéb ízületi panaszokat jól lehet kezelni vele, fájdalomcsillapító, izomgörcsoldó hatású, hatékonyan javítja az ödémás állapotokat. Mindezeket látva, nyugodtan állíthatjuk, hogy egy nagyon sokrétű növény a természetgyógyászatban.

Boróka a konyhában

Fűszerként előszeretettel használják a francia, a német, a skandináv és a dél-európai konyhák. Kiválóan alkalmas a bárány, és különböző vadhúsok fűszerezésére, vagy éppen ezen húsok pácleveihez is remek. Nemcsak az íze miatt jó ezekhez a húsokhoz: mivel nehéz ételekről beszélhetünk, különösen jól jön a boróka emésztésserkentő hatása.

Aromája ezenkívüll remekül illik az almához és az őszibarackhoz. Fűszerkeverékekbe tehetünk a borókabogyó mellé kakukkfüvet, zsályát, oregánót, majoránnát, babérlevelet, szegfűborsot és fokhagymát is. Kellemes aromája miatt a konyhából se felejtsük ki a borókát!

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

19 perc ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago