Categories: LevesekReceptek

Epres leves recept

Az epres leves egy frissítő és könnyű desszert vagy előétel, amely tökéletesen illik a meleg nyári napokhoz. Ez a hűsítő, krémes leves a friss eper természetes édességét és ízét emeli ki, amit egy csipetnyi mentával és tejszínhabbal koronázunk meg. Egyszerűen elkészíthető, de mégis elegáns fogás, amely mindenkit elvarázsol.

Hozzávalók:

  • 500 g friss eper
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200 ml joghurt vagy tejszín
  • 1 csésze víz
  • Friss mentalevelek a díszítéshez
  • Tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Eprek előkészítése: Mossuk meg az epreket, távolítsuk el a zöld szárakat, majd vágjuk félbe vagy negyedekbe, attól függően, hogy mekkora darabokat szeretnénk a levesben.
  2. Pürésítés: Egy turmixgépbe tegyük az epreket, cukrot, citromlevet, vanília kivonatot és a vizet. Turmixoljuk simára, amíg krémes állagú nem lesz. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés vizet, hogy elérjük a kívánt állagot.
  3. Krémesítés: Öntsük át a pürésített epret egy nagy tálba, és keverjük hozzá a joghurtot vagy tejszínt, amíg homogén nem lesz. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még cukrot vagy citromlevet ízlés szerint.
  4. Hűtés: Tegyük a levest a hűtőbe legalább egy órára, hogy jól lehűljön és az ízek összeérjenek.
  5. Tálalás: Tálalás előtt keverjük át a levest, és osszuk el tálkákba. Díszítsük friss mentalevelekkel és egy kis tejszínhabbal a tetején.

Tálalás:

Tálaljuk az epres levest egy rusztikus fa asztalon, friss eprekkel és egy kockás szalvétával körítve. Ez a vibráló piros leves nemcsak ízében, de látványában is felüdülést nyújt a nyári melegben.

Ez az epres leves tökéletesen megidézi a nyár frissességét és könnyedségét, miközben egyszerű elkészíteni és lenyűgöző módon tálalható. Jó étvágyat!

A kép illusztráció!

Nyers Marcell

Recent Posts

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

3 hét ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

3 hét ago