A sajtgolyó egyszerűbb és talán még finomabb is, mint a rántott sajt, ráadásul a kiolvadó sajt miatt sem kell aggódni.
A sajtgolyó nemcsak előételként, de egy finom kencével, vagy főzelékkel akár főételként is kínálható. A golyó alapja természetesen a sajt, továbbá liszt, tojás és zsemlemorzsa alkotja, akárcsak a klasszikusnak számító rántott sajtot. Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű, mindössze 10 perc az egész, de utána feltétlenül tegyük be a fagyasztóba egy 20 percre, hogy a golyók egyben maradjanak a sütésnél.
Az alaprecept tetszőlegesen ízesíthető, mehet bele őrölt bors, kakukkfű, római kömény, vagy egy kevés chili, de a zsemlemorzsát is feltuningolhatjuk szezámmaggal vagy aprított dióval.
Sajtgolyó
300 g reszelt sajt
75 g liszt
1 gerezd fokhagyma/1 tk. fokhagyma por
3 db tojás
Ízlés szerint só, bors
Panírmorzsa a forgatáshoz
Olaj a sütéshez
A reszelt sajtba sót, borsot, zúzott fokhagymát, lisztet keverünk, beleütjük a tojást, majd kézzel az egészet összegyúrjuk.
A sajtos masszás 20 percre a fagyasztóba tesszük.
Nagyobb diónyi méretű golyókat formázunk belőle, majd zsemlemorzsában meghempergetjük őket.
Amikor az olaj már kellően forró, pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg felmelegszik az olaj visszatesszük a hűtőbe. Mártogatóssal isteni, akár köretnek is tökéletes. Jó étvágyat hozzá!
[sc name=”facebook” ]