Categories: ReceptekTészták

Gombás „hamis” carbonara

Ez a hamis carbonara szalonna helyett gombával készül, így a vegetáriánusok is nyugodt szívvel fogyaszthatják. 

A carbonáráról (magyarul szénégető spagetti) biztosan sokan hallottak, de vajon készítették már a gombás, hús nélküli változatot? Az eredeti receptben szalonnát pirítanak le az ételhez, ám létezik egy ún. hamis, húsnélküli változat is, ahol a gomba kap nagy hangsúlyt, természetesen a két másik fő alapanyag, a tojás és a parmezán mellett.

Gombás carbonara

  • 50 dkg spagetti
  • 500 g csiperke
  • 2 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg parmezán
  • só, bors

A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni.

Közben felverjük a tojásokat és a tojássárgákat egy tálban, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy kevés parmezánt is adhatunk hozzá, hogy még intenzívebb legyen az íze.

A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.

Egy lábasban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a gombát, és elkezdjük lepirítani. Ha a gombák lepirultak, hozzátesszük az apróra vágott fokhagymákat, és egészen rövid ideig, körülbelül fél percig pirítjuk.

Ha a tészta elkészült, leszűrjük, és körülbelül 2 decilitert félreteszünk a főzővízéből. Közben hagyjuk a tésztát kihűlni.

A tojásos keverékhez egy fél pohárnyit a tészta főzővizéből hozzáöntünk, majd folyamatos kevergetés mellett a tésztához adjuk. Addig kell kevergetni, míg a hozzáadott tojásos keverék selymes nem lesz. (Ha esetleg túl sűrűnek találjuk a szószt, egy kis főzőlével lehet rajta hígítani.)

A tésztához hozzáadjuk a lepirított gombát, jól elkeverjük, majd ízlés szerint megszórjuk parmezánnal. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago