Gyümölcskenyér egyszerűen, de nagyszerűen

A gyümölcskenyér elsősorban Karácsony táján kerül az asztalunkra. Bár az ünnepek már jócskán elmúltak, mi a hétköznapokban is szeretjük, ezért most ezzel a recepttel kedveskedünk. 

Manapság valóban az asztalok díszeként szolgál a gyümölcskenyér, egykoron azonban böjti süteményként tartották számon és, mint ilyen sem tojást, sem tejet vagy vajat sem tartalmazott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. A valódi receptnek tehát már nem sok köze van a mai kandírozott gyümölcsökkel megspékelt, porcukorlepte kelt tésztához. Mi az egyszerűség kedvéért maradtunk az általunk is ismert változatnál.

A gyümölcskenyérhez kell egy jó alaprecept, ha ez megvan, akkor utána úgy variálhatod, ahogy csak szeretnéd. Az asztalt gyümölcsök mellett érdemes kandírozott narancsot, diót vagy, ha maradt egy kis mikuláscsokit belecsempészni a gyümölcskenyérbe, ezektől csak jobb lesz!

Most az alapreceptet mutatjuk, ezt aztán azzal turboyyátok fel, amivel csak szeretnétek!

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 20 dkg aszalt gyümölcsök

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra kavarjuk, majd a lisztet is a masszához szitáljuk.

Az aszalt gyümölcsöket apróra vagdaljuk, és a tésztához adjuk.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztába keverjük.

Sütőpapírral bélelt őzgerincformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ízlés szerint tehetünk még bele diót, kandírozott narancsot vagy csokoládét is. Kész is a gyümölcskenyér, amelyet nemcsak Karácsonykor, hanem bármikor érdemes lehet az asztalunkra tenni.

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago