A gyümölcskenyér elsősorban Karácsony táján kerül az asztalunkra. Bár az ünnepek már jócskán elmúltak, mi a hétköznapokban is szeretjük, ezért most ezzel a recepttel kedveskedünk. 

Manapság valóban az asztalok díszeként szolgál a gyümölcskenyér, egykoron azonban böjti süteményként tartották számon és, mint ilyen sem tojást, sem tejet vagy vajat sem tartalmazott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. A valódi receptnek tehát már nem sok köze van a mai kandírozott gyümölcsökkel megspékelt, porcukorlepte kelt tésztához. Mi az egyszerűség kedvéért maradtunk az általunk is ismert változatnál.

A gyümölcskenyérhez kell egy jó alaprecept, ha ez megvan, akkor utána úgy variálhatod, ahogy csak szeretnéd. Az asztalt gyümölcsök mellett érdemes kandírozott narancsot, diót vagy, ha maradt egy kis mikuláscsokit belecsempészni a gyümölcskenyérbe, ezektől csak jobb lesz!

Most az alapreceptet mutatjuk, ezt aztán azzal turboyyátok fel, amivel csak szeretnétek!

6568142195 0f161ec1fe c

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 20 dkg aszalt gyümölcsök

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra kavarjuk, majd a lisztet is a masszához szitáljuk.

Az aszalt gyümölcsöket apróra vagdaljuk, és a tésztához adjuk.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztába keverjük.

Sütőpapírral bélelt őzgerincformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ízlés szerint tehetünk még bele diót, kandírozott narancsot vagy csokoládét is. Kész is a gyümölcskenyér, amelyet nemcsak Karácsonykor, hanem bármikor érdemes lehet az asztalunkra tenni.