Hírek

A tél mennyei süteménye: a hólabda

A hólabda a lakodalmak és a Karácsony egyik legismertebb süteménye. Bár nem annyira egyszerű elkészíteni, ugyanakkor irtó krémes és finom, valójában el sem lehet rontani az ízét! Következzen hát egy klasszikus hólabda recept!

A hólabda vagy lánynevén a kozáksapka nemcsak remekül néz ki, de valóban isteni finom is. Picit ugyan pepecselős, de igazából minden perce megéri, annyira finom. Ráadásul, ha marad ki a tésztából, akkor nyugodtan készíthetünk belőle kókuszgolyókat!

Gyerekkorunkban az egyik legkedvencebb süteményeink listáját erősítette, ám eddig még sosem készítettük el, egészen mostanáig! Jöjjön egy szuper recept, mert nálunk idén biztosan az asztalra kerül a hólabda!

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csipet só
  • 12 dkg porcukor
  • 6 ek tej
  • A krémhez:
  • 2 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 üveg rumaroma
  • A forgatáshoz:
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • A csokimázhoz:
  • 90 g étcsokoládé
  • 1 tk margarin

A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a kakaóport és a sót. A tojássárgákat a porcukorral elkeverjük, majd jöhet hozzá a tej és beleszitáljuk a lisztkeveréket. Végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Ezután a krémet készítjük el: A tejet és a lisztet csomómentesre elkeverjük, és folytonos kevergetés mellett sűrű (pudingszerű) krémmé főzzük, majd félre tesszük hűlni. A porcukrot a margarinnal kikeverjük, és ha már kihűlt a krém, hozzáadjuk, majd beleöntjük a rumaromát és kézi mixerrel habosra összekeverjük.

Ha a tészta megsült és kihűlt, akkor egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, majd a piskótakorongokat félbevágjuk és megkenjük krémmel. A két félbe vágott korongokat összeragasztjuk, és körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. A sütik tetejére szép gusztán eloszlatjuk az étcsoki mázat és voilá! Kész is a hólabda!

Annyira krémes és kókuszos, hogy kár lenne kihagyni.

 

Éva Benke

Recent Posts

Az eldobható kesztyűk története és fejlődése: a latex kesztyűtől a nitrilig

Az eldobható gumikesztyűk alapvető elemei a higiéniai és biztonsági gyakorlatoknak, elengedhetetlenek az egészségügytől kezdve az…

12 óra ago

Baráti palacsintaparti otthon – recepttel, ötletekkel és hangulattal

Ha baráti vacsoraötletet keresel, ami gyors, olcsó és garantáltan jó hangulatot teremt, akkor a palacsintaparti…

2 nap ago

Kreatív uzsonnásdoboz ötletek iskolakezdéshez – egészséges szendvics, muffin és tízórai tippek gyerekeknek

Mit tegyünk az uzsonnásdobozba, ha unjuk a párizsis zsemlét? Hogyan lehet a tízórai egyszerre egészséges,…

1 hét ago

Dzsúdló most nem rappel, hanem szendvicset csinál – és ez brutál jó lett!

Meki szendvics + magyaros retro ízvilág + Dzsúdló = mi kell még? Na jó, bevalljuk:…

1 hét ago

Dentálhigiénia: Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét?

A fogak egészsége vitalitásunk egyik alappilérét képezi. Ugyanis az emésztés már a szájban, a rágással…

1 hét ago

Matkó Vivien vélemények – Félelmek nélkül egy életmódváltó rendszerben

Talán te is ismered azt az érzést, amikor tudod, hogy változtatnod kell, de valami mégis…

2 hét ago