Receptek

Gombóta, a jó öreg reszelt tészta

A gombóta igazi régimódi étel, a fiatalabb korosztály talán az sem tudja mi is pontosan, pedig az elkészítése nagyon egyszerű: a sós vízben főtt reszelt tésztát addig kellett kavargatni, amíg a leve teljesen el nem főtt. 

A gombóta egy ízig-vérig paraszti étel, amelynek alapváltozatában a sós vízben kifőtt reszelt tésztát egészen addig kevergettek, ameddig el nem főtte a levét. A reszelt tésztát tányérba szedték, arra pedig többnyire szalonnapörcöt szórtak. Elég puritán étel, ám meglepően finom.

Az étel pontos eredetét illetően nem egyeznek a források, ám az bizonyos, hogy Békés és Bihar megyében nagy divatja volt a laktató és olcsó fogásnak, amellyel sokszor tömték meg az éhes, munkás gyomrot.

A gombóta gluténmentes változatban, rizsliszttel is készíthető Forrás: Cookpad

Hozzávalók

  • 1 db tojás (egész)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál finomliszt (annyi, amivel kemény tésztává gyúrhatjuk)
  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A tojást csipet sóval kikeverjük, majd a liszt segítségével nagyon kemény tésztát készítünk. Egy reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük egy tiszta konyharuhára, majd hagyjuk kicsit szikkadni.

A krumplit megpucoljuk, és összekockázzuk (én kb.2 * 2 cm-es kockákra), majd sós vízben feltesszük főni.

Amíg fő a krumpli, felkockázzuk a szalonnát is, és jó ropogósra kisütjük. Ha kész, kiszedjük a zsírjából, és hűlni hagyjuk.

Amikor a krumpli már majdnem teljesen puha, beleszórjuk a reszelt tésztát, és készre főzzük (friss tésztánál ez kb.5 perc).

Amikor mér minden kész, 4-5 tekerésnyi borssal megbolondítjuk a végeredményt

Végül nincs más hátra, mint hogy tányérba szedjük, a tetejét megszórjuk sült szalonnakockákkal, kicsit meglocsoljuk zsírral, végül pedig zellerzölddel díszítsük a tetejét.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago