Categories: HírekReceptek

Így készül a tökéletes máglyarakás

A máglyarakás első ránézésre bonyolultnak tűnhet, talán ez az oka, hogy viszonylag kevés háziasszony recepttárában lelhető fel. Mi ezen szeretnénk változtatni, és egyben megmutatni, milyen könnyen összedobható az egyik legtartalmasabb magyar édesség!

Ha még ti sem mertetek soha nekiállni (bevalljuk, mi is egész sokáig halogattuk), akkor itt a legjobb alkalom elkészíteni a máglyarakást. Egy tartalmas leves után pláne ideális, de önmagában is elég laktató.

A máglyarakás alapja lényegében valamilyen szikkadt kifli, amelyet tejjel, almával és tojáshabbal készre sütünk. Az interneten számos olyan recept fellelhető, ahol külön barack/szilvalekvár is kerül a süteménybe, ez szerintünk is szuper ötlet, hiszen ezzel csak még komplexebb lesz a desszert ízvilága. Mi is egyébként így készítettük el.

Kifli helyett nyugodtan használhatunk szikkadt kalácsot is, de az almát is helyettesíthetjük például körtével.  Kísérletezzünk a máglyarakás receptjével, például a tejet is dúsíthatjuk vajjal, tejszínnel vagy csokoládéval.

Langyosan tálalva a legfinomabb!

Hozzávalók

  • 8 db kifli
  • 4 közepes db alma (meghámozva)
  • 6 dl tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 4 ek szilvalekvár (plusz kettő a fehérjébe)
  • 1 ek fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 1 db vanília (kikapart magja)

Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliával eldolgozzuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját ráöntjük a kiflikre, alaposan összekeverjük velük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon párolni kezdjük pár percig. Meghintjük a fahéjjal és két evőkanál cukorral.

Egy közepes jénait kivajazunk, és a tejes-tojásos kifli felével kibéleljük, erre jön az alma, amit előzetes pároltunk, majd a kifliadag másik fele. Megkenjük 3 evőkanál lekvárral, én éppen szilvát használtam.

Húsz percig sütjük 180 fokon, majd kivesszük, megkenjük az előzetesen felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjével, és pár percre visszatoljuk a sütőbe, barnulásig sütjük, és már kész is!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

2 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

6 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

7 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago