Elindult a forralt bor szezonja

A téli időszak legkedveltebb itala kétségkívül a forralt bor, melyhez mutatunk egy receptet, és egy-két tippet is adunk, hogyan lesz igazán finom. 

Közeleg a Karácsony, és vele együtt az illatos ételek és italok ideje, hiszen ilyenkor valahogy mindent picit aromásabbra és fűszeresebbre hangolunk. Hogy a forralt bort mióta használjuk a test és a lélek melegítésére, azt nem tudni pontosan, ám ahhoz kétség sem férhet, hogy ez a legmenőbb téli alkoholos italunk.

A vörösborból készült édes, fűszeres lélekmelegítő nem véletlenül tett szert akkora népszerűségre, hiszen keresve sem találhatunk jobb italt, ami a karácsonyi vásárok vagy a hosszú téli séták idején így fel tudná melegíteni az embert. Bár idén a karácsonyi kirakodók sajnos elmaradnak, a forralt borról most se feledkezzünk meg, hiszen ha máshoz nem is, de egy meleg takaró alatti sorozatnézéshez továbbra is hangulatos kiegészítő.

A forralt bor elkészítéséhez nem kell konyhatündérnek lenni, ám egy-két apróságot jó ha figyelembe veszünk. Ezzel kapcsolatban rögtön az elején el is oszlatnánk egy tévhitet: sokan úgy gondolják, hogy a forralt bornak a rossz minőségű lőre is megteszi, pedig épp hogy ellenkezőleg! Bár nem kell sok ezerforintos bort választani erre az alkalomra, azért adjuk meg a módját, ugyanis hiába próbálkozunk a legmenőbb fűszerekkel, ha a fő alapanyaggal van a gond.

Másik fontos kitétel, hogy a forralt bort nevével ellentétben nem szabad felforralni. Az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé – a határérték 78,4 fok – , így ha a bort valóban felforralnánk, akkor búcsút inthetnénk az alkoholtartalmának. A bort tehát elég 60-70 fokra felmelegítenünk, mely ha kész, autentikusan bögrékbe merjünk ki.

Forrás Daily News Hungary

Hozzávalók

  • 1 üveg vörösbor
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 1 narancs

 

Ha lehet, jó minőségű vörösbort válasszunk, mert a végeredmény úgy lesz különösen finom. Öntsük a nedűt egy lábasba, adjuk hozzá a vizet, és lassú tűzön kezdjük el szépen melegíteni. Mehet hozzá a cukor, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, és karikázzuk bele a narancsot is.

Mielőtt lobogna, vegyük le le a tűzről, különben elillan belőle az alkohol, és sokat veszít az aromájából. Néhány percig hagyjuk lefedve állni, majd szedjük ki belőle a fűszereket, és még melegen töltsük ki bögrékbe.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago