Receptek

Kihagyhatatlan forralt bor recept a mínuszokban

A forralt bornál klasszabb téli melegítőt nem is nagyon tudunk elképzelni. A karácsonyi vásárok alapvető itala, aminek már az illata is csodálatos! Bár a fűszerezésnek csak a fantáziánk szab határt, egy finom forralt bor recept mindig jól jön!

Sokaknál az ünnepi asztalról sem hiányozhat a forralt bor, amelyet általában szegfűszeggel, fahéjjal és ánizzsal ízesítenek, de természetesen itt is ahány ház, annyi szokás.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy valamely északi népnek köszönhetjük a forralt bor-fogyasztás hagyományát, ki kell ábrándítsunk mindenkit. Meglepő módon ugyanis egy mediterrán országnak, pontosabban Görögországnak hála élvezhetjük a forró téli italt. A görögök ugyanis gyűlölték a borpazarlást, egy csepp bort sem akartak veszni hagyni. Éppen ezért a megmaradt borokat felmelegítették, befűszerezték, és a téli hónapokban elfogyasztották. El is nevezték találmányukat Hippocrasnak, az ókori görög orvos, Hippokratész után.

A középkorra már meglehetősen kedvelt ital volt, sőt mi több a pestis idején gyógyító hatást is tulajdonítottak neki. Az adventi ünnephez való összefonódása a viktoriánus Angliában született meg, ahol kifinomult italként tartották számon.

A forralt bor manapság általában vörösborból készül, de mi például a fehérből is szeretjük. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba, az pedig, hogy mennyi cukor szükséges hozzá a bor fajtájától is függ. A cukrot akár mézzel is helyettesíthetjük, de számítsunk rá, hogy akkor az ízélmény is picit más lesz.

Egy olyan receptet hoztunk el, amivel nekünk a legjobban ízlik a forralt bor.

Hozzávalók

  • 750 gramm bor
  • 1 darab narancs
  • 8 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéj
  • 2 darab ánizs
  • 2 evőkanál cukor
  • opcionális citrom

Karikázzuk fel a citromot és a narancsot. Kezdjük el felmelegíteni a bort, és tegyük hozzá az összes hozzávalót. A borhoz igazítsuk a cukor vagy a méz mennyiségét. Ha már gyönygözni kezd a bor, akkor vegyük lejjebb a lángot, ugyanis nem akarjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig lassú lángon főzzük, hogy kelőképpen összeérjenek az ízek. Ha még szeretnénk, az íz és a hatás kedvéért a tálalásnál szeleteljünk még hozzá narancsot.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago