Kihagyhatatlan forralt bor recept a mínuszokban

A forralt bornál klasszabb téli melegítőt nem is nagyon tudunk elképzelni. A karácsonyi vásárok alapvető itala, aminek már az illata is csodálatos! Bár a fűszerezésnek csak a fantáziánk szab határt, egy finom forralt bor recept mindig jól jön!

Sokaknál az ünnepi asztalról sem hiányozhat a forralt bor, amelyet általában szegfűszeggel, fahéjjal és ánizzsal ízesítenek, de természetesen itt is ahány ház, annyi szokás.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy valamely északi népnek köszönhetjük a forralt bor-fogyasztás hagyományát, ki kell ábrándítsunk mindenkit. Meglepő módon ugyanis egy mediterrán országnak, pontosabban Görögországnak hála élvezhetjük a forró téli italt. A görögök ugyanis gyűlölték a borpazarlást, egy csepp bort sem akartak veszni hagyni. Éppen ezért a megmaradt borokat felmelegítették, befűszerezték, és a téli hónapokban elfogyasztották. El is nevezték találmányukat Hippocrasnak, az ókori görög orvos, Hippokratész után.

A középkorra már meglehetősen kedvelt ital volt, sőt mi több a pestis idején gyógyító hatást is tulajdonítottak neki. Az adventi ünnephez való összefonódása a viktoriánus Angliában született meg, ahol kifinomult italként tartották számon.

A forralt bor manapság általában vörösborból készül, de mi például a fehérből is szeretjük. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba, az pedig, hogy mennyi cukor szükséges hozzá a bor fajtájától is függ. A cukrot akár mézzel is helyettesíthetjük, de számítsunk rá, hogy akkor az ízélmény is picit más lesz.

Egy olyan receptet hoztunk el, amivel nekünk a legjobban ízlik a forralt bor.

Hozzávalók

  • 750 gramm bor
  • 1 darab narancs
  • 8 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéj
  • 2 darab ánizs
  • 2 evőkanál cukor
  • opcionális citrom

Karikázzuk fel a citromot és a narancsot. Kezdjük el felmelegíteni a bort, és tegyük hozzá az összes hozzávalót. A borhoz igazítsuk a cukor vagy a méz mennyiségét. Ha már gyönygözni kezd a bor, akkor vegyük lejjebb a lángot, ugyanis nem akarjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig lassú lángon főzzük, hogy kelőképpen összeérjenek az ízek. Ha még szeretnénk, az íz és a hatás kedvéért a tálalásnál szeleteljünk még hozzá narancsot.

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago