Receptek

Last minute ötlet karácsonyra: fahéjas cukros mandula

Igazi karácsony-illatú édesség, amit – sajnos (vagy nem sajnos) – szinte lehetetlen abbahagyni. A fahéjas cujros mandula fogyasztása csak saját felelősségre ajánlott! Mi szóltunk… 🙂

Ha megérzed azt az átható fahéjas-vaníliás illatot, ami készítés közben belengi a konyhát, nem lesz könnyű megállni, hogy azonnal ne kóstold meg, de jobb, ha nem teszed, mert nagyon forró (igen, eltaláltad, mi megkóstoltuk rögtön…).

Kb. 10 perc munkád lesz a mandulával, utána kell még neki nagyjából egy nap száradási idő – utána meg maximum 5 perc, amíg befalja a család és eltűnik az egész, mintha nem is lett volna.

Ha szeretsz saját készítésű ajándékot adni szeretteidnek, barátaidnak, ismerőseidnek, akkor ez egészen biztosan betalál, kis celofánzacskókba vagy üvegcsébe téve, szalaggal átkötve máris ünnepi díszbe öltözik.

Érdemes kipróbálni a receptet más olajos magvakkal: törökmogyoróval, kesudióval, dióval is, ezek szintén nagyon jól „együttműködnek” a fahéjas cukormázzal.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula – a legjobb, ha héj nélküli
  • 9 dkg cukor
  • 2 ek sűrített tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek víz

Elkészítés:

A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha héjas a mandula, akkor a pirítástól elkezd leperegni a héja, érdemes egy konyharuhával átdörzsölgetni, így a nagyja leesik.

A többi hozzávalót összekeverjük és elkezdjük melegíteni. Kis idő múlva elkezd krémesen felhabzani, ekkor beleforgatjuk a mandulát.

Pár másodperc után, amikor bevonta a massza a mandulát, villával sütőpapírra szedjük. Igyekezzünk jól szétteríteni a magokat, de ha összeérnek, akkor sem lesz különösebb probléma, később könnyen széttörhetők az egymáshoz ragadt mandulák. Amikor kiszedjük a mandulát, vegyük le a tűzről közben a serpenyőt, nehogy megégjen, megkeseredjen a cukros „krém”.

Kb 3/4-1 nap kell hozzá, hogy megszáradjanak, közben néhányszor át lehet forgatni, de igazából anélkül is jó lesz.

Morvai Melinda

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago