Last minute ötlet karácsonyra: fahéjas cukros mandula

Igazi karácsony-illatú édesség, amit – sajnos (vagy nem sajnos) – szinte lehetetlen abbahagyni. A fahéjas cujros mandula fogyasztása csak saját felelősségre ajánlott! Mi szóltunk… 🙂

Ha megérzed azt az átható fahéjas-vaníliás illatot, ami készítés közben belengi a konyhát, nem lesz könnyű megállni, hogy azonnal ne kóstold meg, de jobb, ha nem teszed, mert nagyon forró (igen, eltaláltad, mi megkóstoltuk rögtön…).

Kb. 10 perc munkád lesz a mandulával, utána kell még neki nagyjából egy nap száradási idő – utána meg maximum 5 perc, amíg befalja a család és eltűnik az egész, mintha nem is lett volna.

Ha szeretsz saját készítésű ajándékot adni szeretteidnek, barátaidnak, ismerőseidnek, akkor ez egészen biztosan betalál, kis celofánzacskókba vagy üvegcsébe téve, szalaggal átkötve máris ünnepi díszbe öltözik.

Érdemes kipróbálni a receptet más olajos magvakkal: törökmogyoróval, kesudióval, dióval is, ezek szintén nagyon jól „együttműködnek” a fahéjas cukormázzal.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula – a legjobb, ha héj nélküli
  • 9 dkg cukor
  • 2 ek sűrített tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek víz

Elkészítés:

A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha héjas a mandula, akkor a pirítástól elkezd leperegni a héja, érdemes egy konyharuhával átdörzsölgetni, így a nagyja leesik.

A többi hozzávalót összekeverjük és elkezdjük melegíteni. Kis idő múlva elkezd krémesen felhabzani, ekkor beleforgatjuk a mandulát.

Pár másodperc után, amikor bevonta a massza a mandulát, villával sütőpapírra szedjük. Igyekezzünk jól szétteríteni a magokat, de ha összeérnek, akkor sem lesz különösebb probléma, később könnyen széttörhetők az egymáshoz ragadt mandulák. Amikor kiszedjük a mandulát, vegyük le a tűzről közben a serpenyőt, nehogy megégjen, megkeseredjen a cukros „krém”.

Kb 3/4-1 nap kell hozzá, hogy megszáradjanak, közben néhányszor át lehet forgatni, de igazából anélkül is jó lesz.

Morvai Melinda
Morvai Melinda

Recent Posts

Torma, ami nem viccel – új ízbomba húsvétra az Univertől!

Az idei húsvét garantáltan könnyeket csal a szemedbe – méghozzá az ízélménytől! Az Univer egy…

2 hét ago

Zöld csoda egy csészében – Miért isszák egyre többen a matcha teát?

Ha eddig csak annyit tudtál a matcháról, hogy valami furcsa zöld por, amit a fiatalok…

2 hét ago

Fedezd fel a Mosóparfüm varázsát: Friss megközelítés a mosóillatok világában

A mosási szerek dinamikus világában a Mosóparfüm kedvenccé vált azok körében, akik friss, tartós illatot…

1 hónap ago

A Z generáció szakít az alkohollal? Új trend hódít a fiatalok körében

Az utóbbi években látványosan megváltozott a fiatalok viszonya az alkoholmentes italokhoz. A HEINEKEN és az…

2 hónap ago

Randi a Mekiben? Valentin-napi varázslat a Nyugati téren!

Ha idén valami igazán különleges élményt keresel Valentin-napra, a McDonald’s Nyugati téri étterme egy romantikus…

2 hónap ago

Zuhanykabinos spa-élmény otthon: Pihenés és könnyű desszertek a tökéletes estéhez

A szombat este sokak számára a hétvége legjobb része: ilyenkor van idő kicsit lelassulni, feltöltődni…

4 hónap ago