Receptek

Last minute ötlet karácsonyra: fahéjas cukros mandula

Igazi karácsony-illatú édesség, amit – sajnos (vagy nem sajnos) – szinte lehetetlen abbahagyni. A fahéjas cujros mandula fogyasztása csak saját felelősségre ajánlott! Mi szóltunk… 🙂

Ha megérzed azt az átható fahéjas-vaníliás illatot, ami készítés közben belengi a konyhát, nem lesz könnyű megállni, hogy azonnal ne kóstold meg, de jobb, ha nem teszed, mert nagyon forró (igen, eltaláltad, mi megkóstoltuk rögtön…).

Kb. 10 perc munkád lesz a mandulával, utána kell még neki nagyjából egy nap száradási idő – utána meg maximum 5 perc, amíg befalja a család és eltűnik az egész, mintha nem is lett volna.

Ha szeretsz saját készítésű ajándékot adni szeretteidnek, barátaidnak, ismerőseidnek, akkor ez egészen biztosan betalál, kis celofánzacskókba vagy üvegcsébe téve, szalaggal átkötve máris ünnepi díszbe öltözik.

Érdemes kipróbálni a receptet más olajos magvakkal: törökmogyoróval, kesudióval, dióval is, ezek szintén nagyon jól „együttműködnek” a fahéjas cukormázzal.

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula – a legjobb, ha héj nélküli
  • 9 dkg cukor
  • 2 ek sűrített tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek víz

Elkészítés:

A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha héjas a mandula, akkor a pirítástól elkezd leperegni a héja, érdemes egy konyharuhával átdörzsölgetni, így a nagyja leesik.

A többi hozzávalót összekeverjük és elkezdjük melegíteni. Kis idő múlva elkezd krémesen felhabzani, ekkor beleforgatjuk a mandulát.

Pár másodperc után, amikor bevonta a massza a mandulát, villával sütőpapírra szedjük. Igyekezzünk jól szétteríteni a magokat, de ha összeérnek, akkor sem lesz különösebb probléma, később könnyen széttörhetők az egymáshoz ragadt mandulák. Amikor kiszedjük a mandulát, vegyük le a tűzről közben a serpenyőt, nehogy megégjen, megkeseredjen a cukros „krém”.

Kb 3/4-1 nap kell hozzá, hogy megszáradjanak, közben néhányszor át lehet forgatni, de igazából anélkül is jó lesz.

Morvai Melinda

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago