Ha szeretnéd belecsempészni a lencsét az újévi menübe, de sem a salátát, sem a főzeléket nem igazán kedveled, akkor számodra az egyszerű, fűszeres lencsekrémleves lesz a tökéletes választás az új év első napjára. 

A babona szerint minél több lencsét fogyaszt valaki január 1-jén, annál szerencsésebb, gazdagabb lesz az új esztendőben. Nos, akár hiszel benne, akár nem, egy biztos: a lencse remekül variálható, ízletes és egészséges alapanyag, amit babonáktól független érdemes rendszeresen fogyasztani, és minél többféle formában és ízesítéssel az asztalra tenni.

Egyszerű lencsekrémleves 

  • 25 dkg lencse
  • 3 db fokhagyma lereszelve
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 2 liter víz
  • petrezselyemzöld
  • ízlés szerint só, bors

A lencsét főzés előtt legalább három-négy órával beáztatjuk, de az se baj, ha egy egész éjszakát ázik. (Ha meg akarjuk spórolni a hajcihőt, akkor konzerves lencséből is készíthetjük.)

Amikor eleget ázott a lencse, leöntjük róla a vizet, áttesszük egy másik lábasba, felöntjük friss vízzel, majd a fűszerek és a babérlevelek társaságában felrakjuk főni.

Ha puhára főtt a lencsénk, levesszük a tűzről, átturmixoljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt, a tejszínt, a tejfölt, és az egészet alaposan elkeverjük.

Visszatesszük a tűzre, majd újra felforraljuk, és egy-két percig forraljuk.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel vagy pirospaprikával díszíthetjük, és pirítós kenyérrel tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: