A cékla remekül variálható étel, egyebek mellett krémlevesnek is nagyon finom. 

A cékla valóságos vitaminbomba, a téli időszakban pedig különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen ilyenkor egyébként is jóval kevesebb vitamint fogyasztunk, ráadásul napfény sem igen ér minket. Készíthetünk előételt, levest, köretet, de főételt is könnyen rittyenthetünk belőle. Ezúttal egy leves receptet mutatunk, ahol a bíborvörös zöldség mellett a különféle fűszerek kapják a főszerepet.

Pikáns céklakrémleves

  • kg cékla
  • fej vöröshagyma
  • 1 db burgonya
  • 2 tk római kömény
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 1 tk kakukkfű
  • cukor
  • 1 db leveskocka
  • 0.5 db citrom leve
  • 100 ml tejföl

A céklát megmossuk, megtisztítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Sütőpapírral bélel tepsibe tesszük a céklát, és megszórjuk a kakukkfűvel. Fóliával letakarjuk, és addig sütjük, amíg a cékla meg nem puhul. Ez körülbelül 75 percet vesz igénybe. Közben a burgonyát is puhára főzzük.

Ha a cékla puha lett, levesszük a fóliát, az egészet egy lábasba öntjük, felöntjük vízzel, és beletesszük a leveskockát, valamint a megfőtt krumpit. Felforraljuk az egészet. Ha szükséges, vizet öntünk még hozzá, majd botmixer segítségével pürésítjük.

Ezt követően megfűszerezzük, kikeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a citromlevet. Alaposan elkeverjük, és forrón tálaljuk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: