A petrezselyem nem csak fűszerként használható, krémleves is készíthető belőle, ráadásul nem is akármilyen!
Krémlevest szinte bármilyen zöldségből és gyümölcsből lehet készíteni, ám azt viszonylag kevesen tudják, hogy a fűszerként ismert petrezselyem is jó erre. A levesben az üde zöld levelek dominálnak, és az elkészítése sem egy ördöngösség, csupán arra érdemes odafigyelni, hogy ne főzzük túl a leveleket, mert akkor elvesztik szép élénk szinüket.
Petrezselyem-krémleves
2 csokor petrezselyem
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
3 dkg vaj
2 dl tejszín
0.5 liter alaplé
só, bors
Egy közepes méretű főzőedényt félig megtöltünk vízzel, és alacsony lángon elkezdjük felforralni. Ha már felforrt, hozzáadjuk a petrezselymet, és 1 percig főzzük.
A megfőtt petrezselymet felaprítjuk, és félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a krumplit megpucoljuk, és azonos méretű darabokra vágjuk.
Egy edényben olívaolajat hevítünk, és elkezdjük rajta pirítani a hagymát, a fokhagymát és a krumplit, majd hozzáadjuk a vajat és elkeverjük.
Mehet bele a felaprított petrezselyem, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével, és 20 percig alacsony lángon főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel homogén állagúra turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, visszarakjuk a tűzre 1-2 percre, majd forrón rálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]