Categories: HírekReceptek

Panna cotta, az olasz puding

A panna cotta neve sokak számára ismerős lehet az éttermekből vagy cukrászdákból, de talán még kevesen készítették el otthon. Ehhez az olasz desszerthez mutatunk egy szuper receptet, amellyel könnyűszerrel elkészítheted házilag is.

Az olasz konyhába nemcsak a pizza és a spagetti szuper, de a desszertek táján is lenne mit ellesni tőlük. A tiramisu mellett, mi nagy panna cotta rajongók is vagyunk. Ez az édesség Olaszország Piemont tartományának Le Langhe régiójából származik, neve szó szerinti fordításban főtt tejszínt jelent. Egy picit azért mi magyarok is hozzátettünk a panna cotta kialakulásához, ugyanis a legenda szerint az 1900-as évek elején egy magyar hölgy készítette el először jelenleg is ismert formájában.

Az igazi panna cotta sikerének titka az összetevőkben és azok minőségében rejlik. Nem mindegy hát, hogy miből is dobjuk össze ezt a krémes tejszínből készült pudingot, amely a francia bavarois-nak és a dél olaszországi biancomangiare-nek (mandulatej-puding) a rokona. A panna cottát szervírozhatjuk különböző gyömülcsös mártások kíséretében, péládul erdei gyümölcsökkel remekül harmonizál. A bátrabbak akár a sós változatokat is kipróbálhatják.

Mi megmaradunk a klasszikus verziónál, mutatjuk is a receptet!

Hozzávalók

1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntjük. A vaníliarudat óvatosan hosszában bemetszük, majd a benne rejtező magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe. Magát a rudat is beletesszük, és elkezdjük főzni az elegyet, nem túl nagy lángon. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd lehúzzuk a tűzről, betesszük a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtjük a sodót. Mikor már kellően langyos hőmérsékletű, akkor formába öntjük, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.
Tálaláskor a késünk élét végigfuttatjuk a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyunk neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.

  • 100 g friss vagy fagyasztott magozott cseresznye (esetleg befőtt is lehet)
  • 2 tk. méz
  • 4-5 csillagánizsmag, mozsárban megtörve

A magozott cseresznyét a mézzel és a csillagánizzsal egy kis lábasba tesszük, és 3-4 percig főzzük. Ezalatt a cseresznye levet ereszt, ami a főzés során szépen besűrűsödik. A szószt kihűtjük, és a kész, dermesztett panna cotta tetejére kanalazzuk.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago