Categories: LevesekReceptek

Póréhagymás burgonyakrémleves

A póréhagymás burgonyakrémleves végtelenül egyszerű, gyorsan elkészíthető, és egy kis Cayenne borssal megbolondítva egészen fenséges. 

A krémlevesek kiadós, sűrű levesek, amelyek alapja a jó sok puhára főtt, önmagával sűrített zöldség, amelyet aztán kedvünkre fűszerezünk. A póréhagyma és a krumpli édeskés íze remekül passzol egymáshoz, ám a leves igazi pikantériáját a Cayenne bors adja meg.

Póréhagymás burgonyakrémleves

80 dkg burgonya
15 dkg póréhagyma
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 ek vaj
2 ek fűszerpaprika (őrölt)
1.5 l alaplé (húsleves alaplé)
1 teáskanál kakukkfű
só ízlés szerint
Cayenne bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
1 db piros kaliforniai paprika (és még lehet 1 db zöld kaliforniai paprika)
2.5 dl főzőtejszín
1 ek paprikakrém (piros arany)
2 ek sűrített paradicsom

 

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk, és a vajon enyhén megpirítjuk.

A tűzről lehúzzuk a lábast, majd a hagymákat elkeverjük a pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, a póréhagymát, a húslevest, kakukkfüvet és ételízesítőt, majd készre főzzük a levest.

A kaliforniai paprikát négy gerezdre vágjuk, kimagozzuk, megmossuk, és vékony csíkokra felszeleteljük. A levest szűrőn átnyomjuk (vagy botmixerrel pürésítjük), majd a paprikát üvegesre főzzük néhány perc alatt benne.

Ezután hozzákeverjük a tejszínt, a paradicsompürét és a piros aranyat. Ízlés szerint sóval ízesítjük, és bátran fűszerezzük cayenne borssal. Forrón tálaljuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

3 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

3 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

3 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

6 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

6 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago