Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült édesburgonya falatok kívül aranybarnák és roppanósak, belül puhák és édesek. Olyan nassolnivaló, amit bármikor bevethetsz – legyen szó egy filmestéről, vendégvárásról, vagy csak amikor valami extra jólesne a vacsora mellé.
Ráadásul nem kell olajban sütni, nem tocsog a zsírtól, és nem csak finom, hanem látványra is top. Mutatós kis falatkák, amiket sajttal, tejföllel, csilivel vagy bármilyen dresszinggel lehet variálni.
Hozzávalók (4 főre)
- 2 nagy édesburgonya (lehetőleg hosszúkás, egyenletes)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál pirospaprika vagy füstölt paprika
- 1/2 teáskanál só
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- 100 g reszelt sajt (cheddar, mozzarella vagy trappista)
- Tejföl vagy fokhagymás mártogatós a tálaláshoz
- Opcionálisan: apróra vágott snidling, pirított bacon, jalapeño karikák
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Az édesburgonyákat alaposan mosd meg, majd karikázd fel kb. 1 cm vastag szeletekre. (A héját rajtahagyhatod.)
- Egy nagy tálban forgasd össze az édesburgonya szeleteket az olajjal, fűszerekkel, sóval, borssal.
- Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20 percig.
- Fordítsd meg őket, és süsd további 15-20 percig, amíg ropogósra sülnek.
- Szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, majd süsd még 3-5 percig, amíg a sajt rá nem olvad.
- Tálald forrón, tejföllel vagy saját készítésű fokhagymás joghurtos mártogatóval.
Tipp
Ha igazán extrázni akarod, tegyél a tetejére pirított baconcsíkokat vagy karikázott jalapeñót.
Vegetáriánus változatban használhatsz növényi sajtot és vegán tejfölt is.
Tárolás
Frissen a legjobb, de ha marad, hűtőben eláll 1-2 napig. Melegítéshez használd a sütőt vagy air fryert, hogy újra ropogós legyen.
Ha eddig azt hitted, az édesburgonya csak köret lehet, akkor ez most meg fog győzni az ellenkezőjéről. Ropogós, látványos, tele ízzel – és garantáltan elfogy az utolsó falatig.
Hogyan lehet édesburgonyát ropogósra sütni?
Ha kis karikákra vágod, olajjal bekened, fűszerezed, és forró sütőben sütöd (200°C), akkor kívül ropogós, belül puha lesz.
Meg kell hámozni az édesburgonyát sütéshez?
Nem kötelező. Ha alaposan megmosod, a héja is megsül és roppanós marad.
Mivel lehet tálalni sült édesburgonyát?
Tejfölös-fokhagymás mártogatóssal, reszelt sajttal, sült szalonnával vagy csípős szósszal is kiváló.