Receptek

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült édesburgonya falatok kívül aranybarnák és roppanósak, belül puhák és édesek. Olyan nassolnivaló, amit bármikor bevethetsz – legyen szó egy filmestéről, vendégvárásról, vagy csak amikor valami extra jólesne a vacsora mellé.

Ráadásul nem kell olajban sütni, nem tocsog a zsírtól, és nem csak finom, hanem látványra is top. Mutatós kis falatkák, amiket sajttal, tejföllel, csilivel vagy bármilyen dresszinggel lehet variálni.

Hozzávalók (4 főre)

  • 2 nagy édesburgonya (lehetőleg hosszúkás, egyenletes)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál pirospaprika vagy füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál só
  • Frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 100 g reszelt sajt (cheddar, mozzarella vagy trappista)
  • Tejföl vagy fokhagymás mártogatós a tálaláshoz
  • Opcionálisan: apróra vágott snidling, pirított bacon, jalapeño karikák

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Az édesburgonyákat alaposan mosd meg, majd karikázd fel kb. 1 cm vastag szeletekre. (A héját rajtahagyhatod.)
  3. Egy nagy tálban forgasd össze az édesburgonya szeleteket az olajjal, fűszerekkel, sóval, borssal.
  4. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20 percig.
  5. Fordítsd meg őket, és süsd további 15-20 percig, amíg ropogósra sülnek.
  6. Szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, majd süsd még 3-5 percig, amíg a sajt rá nem olvad.
  7. Tálald forrón, tejföllel vagy saját készítésű fokhagymás joghurtos mártogatóval.

Tipp

Ha igazán extrázni akarod, tegyél a tetejére pirított baconcsíkokat vagy karikázott jalapeñót.
Vegetáriánus változatban használhatsz növényi sajtot és vegán tejfölt is.

Tárolás

Frissen a legjobb, de ha marad, hűtőben eláll 1-2 napig. Melegítéshez használd a sütőt vagy air fryert, hogy újra ropogós legyen.

Ha eddig azt hitted, az édesburgonya csak köret lehet, akkor ez most meg fog győzni az ellenkezőjéről. Ropogós, látványos, tele ízzel – és garantáltan elfogy az utolsó falatig.

Hogyan lehet édesburgonyát ropogósra sütni?
Ha kis karikákra vágod, olajjal bekened, fűszerezed, és forró sütőben sütöd (200°C), akkor kívül ropogós, belül puha lesz.

Meg kell hámozni az édesburgonyát sütéshez?
Nem kötelező. Ha alaposan megmosod, a héja is megsül és roppanós marad.

Mivel lehet tálalni sült édesburgonyát?
Tejfölös-fokhagymás mártogatóssal, reszelt sajttal, sült szalonnával vagy csípős szósszal is kiváló.

Nyers Marcell

Recent Posts

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 óra ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 óra ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 óra ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

1 nap ago

5 kérdés és válasz a Nespresso kávékapszulák fenntarthatóságáról

A kapszulás kávé kényelme vitathatatlan: egyetlen gombnyomással kávéházi minőségű ital kerülhet a csészénkbe. De mi…

4 nap ago

Mi az a WOMA-technológia, és miért éri meg?

A dugulás és a csatornarendszerek tisztítása sok háztulajdonos és vállalkozás számára komoly kihívást jelenthet. A…

4 nap ago