Gyerekkoromban minden nyarat a nagymamámnál töltöttem a vidéki házában. Az egyik nyár különösen emlékezetes maradt, mert nagymamám akkor tanított meg a sárgabarackos tarte tatin elkészítésére. A kertjükben hatalmas sárgabarackfa állt, ami minden évben roskadozott az érett gyümölcsöktől. Egyik délután, miután meguntuk a játékot a kertben, nagymamám felajánlotta, hogy süssünk valamit. Azóta is emlékszem arra a boldog pillanatra, amikor először fordítottuk ki együtt a tarte tatint a serpenyőből, és az édes, karamellizált sárgabarack illata betöltötte a konyhát. Ez a recept számomra mindig is azokat az örömteli nyári napokat idézi fel, tele nevetéssel és szeretettel.
Hozzávalók:
- 1 kg friss sárgabarack, félbevágva és kimagozva
- 100 g kristálycukor
- 50 g vaj
- 1 csomag leveles tészta
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Egy csipet só
- Porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük, amíg felolvad és karamellizálódik.
- Tegyük a félbevágott sárgabarackokat a karamellizált cukorra, vágott oldalukkal lefelé. Hagyjuk főni pár percig, amíg a sárgabarackok kissé megpuhulnak.
- Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és óvatosan helyezzük rá a leveles tésztát, széleit gondosan betűrve a serpenyő szélénél.
- Tegyük a serpenyőt az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül.
- Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a tarte tatint néhány percig hűlni, majd óvatosan fordítsuk ki egy tányérra.
- Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, és osszátok meg velem a saját történeteiteket! Jó étvágyat kívánok!