Gyerekkoromban minden nyarat a nagymamámnál töltöttem a vidéki házában. Az egyik nyár különösen emlékezetes maradt, mert nagymamám akkor tanított meg a sárgabarackos tarte tatin elkészítésére. A kertjükben hatalmas sárgabarackfa állt, ami minden évben roskadozott az érett gyümölcsöktől. Egyik délután, miután meguntuk a játékot a kertben, nagymamám felajánlotta, hogy süssünk valamit. Azóta is emlékszem arra a boldog pillanatra, amikor először fordítottuk ki együtt a tarte tatint a serpenyőből, és az édes, karamellizált sárgabarack illata betöltötte a konyhát. Ez a recept számomra mindig is azokat az örömteli nyári napokat idézi fel, tele nevetéssel és szeretettel.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss sárgabarack, félbevágva és kimagozva
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Egy csipet só
  • Porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük, amíg felolvad és karamellizálódik.
  3. Tegyük a félbevágott sárgabarackokat a karamellizált cukorra, vágott oldalukkal lefelé. Hagyjuk főni pár percig, amíg a sárgabarackok kissé megpuhulnak.
  4. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és óvatosan helyezzük rá a leveles tésztát, széleit gondosan betűrve a serpenyő szélénél.
  5. Tegyük a serpenyőt az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül.
  6. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a tarte tatint néhány percig hűlni, majd óvatosan fordítsuk ki egy tányérra.
  7. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Próbáljátok ki ti is ezt a receptet, és osszátok meg velem a saját történeteiteket! Jó étvágyat kívánok!

author avatar
Nyers Marcell
Hirdetés: