Receptek

Sütőben sült mákos guba

Elképesztő végletek között mozognak a mákos guba receptek: mi most sütőben sütve, vanília sodóval készítettük el. 

Szegény szeretetett mákos gubánkat hol túlbonyolítják, hol pedig annyira elrontják, mint a sulis menzákon. Bár ezt a mennyei mákos desszertet általában Karácsonykor szokás enni – vagy a karácsonyi nagy lakomák előtti napokon -, mi annyira rákívántunk a napokban, hogy úgy döntöttünk, most azonnal elkészítjük!

Míg egyesek elképesztő módon túlgondolják, mások puritánul egyszerűen készítik, mi meg valahol középúton vagyunk. Jöjjön hát a mi egyik kedvenc mákos guba receptünk!

Forrás: nlc

Hozzávalók

  • 8 db fényes kifli
  • 5 db tojás
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 4 kávéskanál vaníliaaroma
  • 5 ek cukor
  • 2.8 l tej
  • 1 marék mazsola
  • 20 dkg darált mák
  • 2.5 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 ek porcukor

 

A kifliket 2 nappal előbb megvesszük, hogy szikkadtak legyenek. A készítés napján 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral és a vaníliával.

A 1,5 liter tejet a mazsolával feltesszük melegedni, majd forráskor belekavarjuk a cukros-tojásos masszát, és 5 perc alatt, kavargatva felfőzzük. Ez a sodó.

Félretesszük hűlni, addig megfőzzük a pudingot: az 1,3 liter tej egyharmadában hidegen elkeverjük a pudingport és a cukrot kézi habverővel (így nem lesz csomós), míg a többi részét felmelegítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt pudinggá főzzük. Félretesszük kicsit hűlni.

Ha kicsit lehűltek a “krémek”, a fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sodóba. Ezután elkezdjük összeállítani a gubát. Egy magas falú hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben: sodó, kiflikarikák, mák, puding. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, illetve míg meg nem telik a tálunk. A tetejét mindig a sodóval zárjuk, és díszítésnek meghintjük egy kis mákkal.

Előmelegített sütőben (fedő nélkül) halvány pirulásig sütjük a gubát.

Akkor tálaljuk, ha teljesen kihűlt. Ha esetleg marad ki sodó a végén, azt egy kis kiöntőben mellétesszük, és szedéskor mindenki önthet belőle a maga adagjára, ha akar.

Forrás: Nosalty

Éva Benke

Recent Posts

Nyári hőség: így védd a szíved és a közérzeted a megfelelő ételekkel és italokkal

Amint beköszönt a kánikula, nemcsak a ruhatárunkon, hanem a tányérunk tartalmán is érdemes változtatni. A…

3 nap ago

Ez a sült krumpli megváltoztatja az életed! – Így készül az amerikai Jojo burgonya

Keresel egy különleges sült krumplit? Olyat, ami kívül ropogós, belül krémes? Ismerd meg a Jojo…

5 nap ago

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

2 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

2 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

3 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

3 hét ago