Sütőben sült spárga – a mindenhez passzoló nyárias köret

A spárga természetes keserűsége sokak számára kedvelt íz, viszont vannak páran – főleg a gyermekek körében – akik emiatt kevésbé hajlandóak megenni. Magyarországon őshonos növényfaj, és akár 15-20 évig is képes teremni a telepítés után.  Zsenge hajtásai B1-, B2, A, C-, E-vitaminban és folsavban gazdagok.

Találtunk egy remek módot úgy elkészíteni köretként, ahol a sós sütési módszernek köszönhetően a keserűsége jelentősen csökken, így remek kísérő lehet grillezett halak és húsok mellé is.  4 személyre szabtuk az alábbi receptet, az elkészítési idő csupán csak 25 perc.

Hozzávalók

1 csokor vékony spárga
2,5 evőkanál olívaolaj ( vagy főzőspray)
1 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 ek citromlé (elhagyható)
1 ½ ek reszelt parmezán sajt (elhagyható)
1 gerezd fokhagyma, összezúzva  (elhagyható)

Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.

A spárga vastagabb, fás részét levágjuk, a maradék zsenge szárat egy nagy keverőtábla tesszük és meglocsoljuk olíva olajjal, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és parmezánsajttal. Ha nem vagyunk biztosak abban, honnantól van a fás rész, akkor fogjuk meg a két végén a spárgát, és kezdjük el hajlítani, ahol kezd „elpattani”, ott kezd kemény lenni, onnantól vághatjuk le ( tuti tipp, ha életedben először készítesz valamit a spárgából, én személy szerint az első darabot rossz helyen vágtam le és rossz részét akartam felhasználni, gyanús is volt, hogy nem stimmel valami.. ) Jól összeforgatjuk, majd egy tepsiben egymás mellé helyezzük, és mehet is a sütőbe.

Az előmelegített sütőben kb 12-15 percig sütjük, a spárga vastagságától függően, amíg meg nem puhul. Ha valaki ropogósabban szereti, akkor kb 8-10 perc legyen a sütési idő. Tálaláskor meglocsoljuk egy kis citromlével.

Jó étvágyat kívánunk!

Hanna

Recent Posts

Parajdi só – a természet tisztasága, amit érezni lehet

Van valami különös béke abban, amikor az ember egy csipetnyi Parajdi sót szór az ételbe.…

2 nap ago

Modern fürdőszobát szeretnék – Milyen zuhanykabint válasszak?

A modern fürdőszoba nemcsak praktikus helyiség, hanem napi feltöltőállomás. A zuhanykabin pedig a központi elem:…

2 nap ago

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago