[84] cholent
Az autentikus zsidó konyha legismertebb étele a sólet. Bár a hagyományos változat igencsak időigényes, ugyanakkor kevés vele a munka, a végeredmény pedig megéri a várakozást!
Nem is mi lennénk, ha a recept előtt egy picit el nem kalauzolnánk titeket a sólet hazájába. A sólet egy francia eredetű zsidó étel, amely a provanszál haloir=főzni igéből, illetve annak szótövéből, a X-XI. századból ered. A chaud ebben az esetben meleg ágyat jelent.
Az étel a zsidó vallás előírásainak megfelelően született, ugyanis a mózesi törvények szerint szombaton tilos tüzet rakni. Ugyanakkor a hideg időben határozottan igény volt a meleg ételekre, így a sólet megfőzésére pénteken került sor, a lassú tűzön megfőtt étel pedig még másnapra is kellemesen meleg maradt.
Örök vita tárgyát képezi, hogy tarka vagy fehér babból kell-e főzni. Az viszont biztos, hogy gerslit és füstölt húst mindig tesznek bele és héjában főzik meg a tojásokat.
Jöjjön akkor, egy valóban autentikus sólet, ahogyan a hagyományos zsidó konyhában készülne!
Hozzávalók
Először is a babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontva, lassú tűzön üvegesre pirítjuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél odakapna, akkor mindenképpen vegyük ki, ugyanis emiatt az egész sólet is odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd jöhetnek a húsok és a füstölt húsok, majd ismételten egy kanál lisztet szórunk rájuk.
1-2 percig megpároljuk őket, majd a leszűrt babot rájuk helyezzük, és egy harmadik kanál liszttel is meghintjük. Rövid ideig szintén párolunk, ám keverni nem szabad, pusztán csak a lábast rázogatni. Ezután beletesszük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, egészen addig, ameddig el nem lepi teljesen. Végül héjával együtt beletesszük a jó alaposan megmosott tojásokat. Fontos, hogy a tojások ne legyenek megrepedve! Sózhatunk, ha szükséges, de csak óvatosan, hiszen a füstölt hús már eleve sós. Fedő alatt három órán át, lassú tűzön főzzük, majd további 5 órán át kis lángon a sütőben folytatjuk.
Ha időnk engedi 12 órán át is készíthetjük a sütőben természetesen csak kicsi lángon. Lábosban tálaljuk ki a sóletet, a fedőt pedig a vendégek szeme láttára emeljük le! Yteávón!
Éttermek Budapest belvárosában szép számmal akadnak, de kevés olyan van, mint a MÁK. A modern…
Biztos te is ismered azt az érzést, amikor egy nehéz nap után hirtelen a hűtő…
Amint beköszönt a kánikula, nemcsak a ruhatárunkon, hanem a tányérunk tartalmán is érdemes változtatni. A…
Keresel egy különleges sült krumplit? Olyat, ami kívül ropogós, belül krémes? Ismerd meg a Jojo…
Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…
Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…