Receptek

Tökéletes sólet, nemcsak szombatra

Az autentikus zsidó konyha legismertebb étele a sólet. Bár a hagyományos változat igencsak időigényes, ugyanakkor kevés vele a munka, a végeredmény pedig megéri a várakozást!

Egy kis gasztrotörténet

Nem is mi lennénk, ha a recept előtt egy picit el nem kalauzolnánk titeket a sólet hazájába. A sólet egy francia eredetű zsidó étel, amely a provanszál haloir=főzni igéből, illetve annak szótövéből, a X-XI. századból ered. A chaud ebben az esetben meleg ágyat jelent.

Az étel a zsidó vallás előírásainak megfelelően született, ugyanis a mózesi törvények szerint szombaton tilos tüzet rakni. Ugyanakkor a hideg időben határozottan igény volt a meleg ételekre, így a sólet megfőzésére pénteken került sor, a lassú tűzön megfőtt étel pedig még másnapra is kellemesen meleg maradt.

Örök vita tárgyát képezi, hogy tarka vagy fehér babból kell-e főzni. Az viszont biztos, hogy gerslit és füstölt húst mindig tesznek bele és héjában főzik meg a tojásokat.

És a lényeg…

Jöjjön akkor, egy valóban autentikus sólet, ahogyan a hagyományos zsidó konyhában készülne!

Hozzávalók

  • 40 dkg tarka szárazbab
  • 0.5 kg zsíros marhahús
  • 1 nagy libacomb
  • 25 dkg füstölt libahús
  • 3 púpozott kanál liszt
  • 20 dkg gersli
  • 6 tojás
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 1 nagy kanál libazsír

Először is a babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontva, lassú tűzön üvegesre pirítjuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél odakapna, akkor mindenképpen vegyük ki, ugyanis emiatt az egész sólet is odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd jöhetnek a húsok és a füstölt húsok, majd ismételten egy kanál lisztet szórunk rájuk.

1-2 percig megpároljuk őket, majd a leszűrt babot rájuk helyezzük, és egy harmadik kanál liszttel is meghintjük. Rövid ideig szintén párolunk, ám keverni nem szabad, pusztán csak a lábast rázogatni. Ezután beletesszük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, egészen addig, ameddig el nem lepi teljesen. Végül héjával együtt beletesszük a jó alaposan megmosott tojásokat. Fontos, hogy a tojások ne legyenek megrepedve! Sózhatunk, ha szükséges, de csak óvatosan, hiszen a füstölt hús már eleve sós. Fedő alatt három órán át, lassú tűzön főzzük, majd további 5 órán át kis lángon a sütőben folytatjuk.

Ha időnk engedi 12 órán át is készíthetjük a sütőben természetesen csak kicsi lángon. Lábosban tálaljuk ki a sóletet, a fedőt pedig a vendégek szeme láttára emeljük le! Yteávón!

Forrás: http://www.zsido.hu/receptek/soletek.htm

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago