Receptek

Tradicionális krumplifőzelék

A babérleveles krumplifőzelék kihagyhatatlan magyaros fogás, amely finom, gyorsan elkészíthető és remek választás, ha az ember valami klasszikusra vágyik. 

A hazai gasztronómia nemcsak pörköltből és gulyásból áll, hiszen minden magyar családban készült már rakott krumpli, lángos, lecsó vagy éppen főzelék. A hagyományos és házias fogások közül a babérleveles magyaros krumplifőzelék az egyik legnagyobb favorit, amelyet bárki bármikor könnyen elkészíthet. A tejfölös habarással meggyűlhet a kezdők baja, de egy kis gyakorlat után már gyerekjáték lesz az elkészítése.

Krumplifőzelék

1 nagy fej hagyma
1 kg burgonya
2-3 dl tejföl
3-4 babérlevél

őrölt pirospaprika
2-3 ek. liszt
kevés zsiradék (olaj vagy zsír)

A hagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. A burgonyát megtisztítjuk, majd ízlés szerinti méretűre kockázzuk.

Kevés zsiradékot forrósítunk, rádobjuk a hagymát, majd megdinszteljük. Rászórunk egy evőkanálnyi pirospaprikát is, gyorsan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük vízzel, hogy ellepje a krumplikat. (Gyorsan dolgozzunk, nehogy megégjen a pirospaprika.)

Ízlés szerint sót adunk hozzá, és hozzáadjuk a babérleveleket.

Előkészítjük a habarást: a lisztet kevés vízzel elkeverjük, hogy sűrű pépet kapjunk, majd ezt a lisztes pépet elkeverjük tejföllel.

Ha a krumpli megfőtt, a habaráshoz hozzáadunk 1-2 merőkanálnyit a levéből, alaposan elkeverjük, majd az egészet lassú kevergetés mellett a krumplihoz csorgatjuk.

Az egészet átforraljuk, időnként megkeverjük. Ha szükséges sót adunk még hozzá, ha pedig nem elég piros, akkor egy kevés pirospaprikát. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago