Fotó: Offbeat Budapest
A babérleveles krumplifőzelék kihagyhatatlan magyaros fogás, amely finom, gyorsan elkészíthető és remek választás, ha az ember valami klasszikusra vágyik.
A hazai gasztronómia nemcsak pörköltből és gulyásból áll, hiszen minden magyar családban készült már rakott krumpli, lángos, lecsó vagy éppen főzelék. A hagyományos és házias fogások közül a babérleveles magyaros krumplifőzelék az egyik legnagyobb favorit, amelyet bárki bármikor könnyen elkészíthet. A tejfölös habarással meggyűlhet a kezdők baja, de egy kis gyakorlat után már gyerekjáték lesz az elkészítése.
1 nagy fej hagyma
1 kg burgonya
2-3 dl tejföl
3-4 babérlevél
só
őrölt pirospaprika
2-3 ek. liszt
kevés zsiradék (olaj vagy zsír)
A hagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. A burgonyát megtisztítjuk, majd ízlés szerinti méretűre kockázzuk.
Kevés zsiradékot forrósítunk, rádobjuk a hagymát, majd megdinszteljük. Rászórunk egy evőkanálnyi pirospaprikát is, gyorsan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük vízzel, hogy ellepje a krumplikat. (Gyorsan dolgozzunk, nehogy megégjen a pirospaprika.)
Ízlés szerint sót adunk hozzá, és hozzáadjuk a babérleveleket.
Előkészítjük a habarást: a lisztet kevés vízzel elkeverjük, hogy sűrű pépet kapjunk, majd ezt a lisztes pépet elkeverjük tejföllel.
Ha a krumpli megfőtt, a habaráshoz hozzáadunk 1-2 merőkanálnyit a levéből, alaposan elkeverjük, majd az egészet lassú kevergetés mellett a krumplihoz csorgatjuk.
Az egészet átforraljuk, időnként megkeverjük. Ha szükséges sót adunk még hozzá, ha pedig nem elég piros, akkor egy kevés pirospaprikát. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…