Categories: Street FoodTudatos

Ettünk-ittunk a budapesti karácsonyi vásárban

Nincs olyan év, hogy ne látogatnánk ki fővárosunk méltán ismert és sokak által látogatott karácsonyi vásárába. Igaz, hogy plusz 15 fokban tettük mindezt, a karácsonyi hangulat azért rendben volt. Vajon az ételek is?

Szerintünk szuper gondolat, ha forralt bort szürcsölgetve és egy karácsonyi vásárban nézelődve akarsz hangolódni az ünnepekre. Mi ebben csak támogatni tudunk, remek ötlet! Bár az árak igen magasan vannak, jó hír, hogy a legtöbb helyen tudunk kártyával fizetni, sőt a SZÉP kártyát se felejtsük otthon, ugyanis több ételes vurstliban is elfogadják megkímélve ezzel pénztárcánkat.

Mi azért elsősorban gasztro-szempontból igyekeztünk körbenézni, mi tagadás, eléggé meg is éheztünk a sok-sok magyaros ételt elnézegetve. Egyet már elsőre megállapíthattunk: itt biztos senki nem marad üres pocakkal, figyelembe véve, hogy minden harmadik-negyedik bódéban elég guszta ételek sora várja a látogatókat. Persze az evés-ivás mellett azért jusson idő a nézelődésre is, ugyanis design kézműves kínálatok tömkelege sorakozik fel a vásárban.

Karácsonyi vásár a Bazilikánál

Elsősorban a magyar konyha remekeit, úgy mint a töltött káposztát, az óriás csülköt, a brassóit, a lángost és a marhapörköltet csodálhatjuk meg. Persze ne feledkezzünk meg az édes szekcióról sem: a létező összes ízű rétes, na és persze a külföldi Instagram posztok sztárja, a magyar kürtöskalács is remekelt a vásárban. Emellett itt azok is jóllakhatnak, akik valamilyen ételallergiával-, vagy érzékenységgel küszködnek, ugyanis laktóz-, glutén-, és cukormentes ételekkel is készültek a szervezők.

Mi most egy sajtos tejfölös lángost nyomtunk be – mondanunk sem kell – hogy elég borsos áron, kereken 1500 forintot kóstált. A lángos tésztája rendben volt, még egy kis tejfölt azonban elbírt volna. Második választottunk a saslik egy kis vörös káposztával valóban mennyei volt, bár legyünk őszinték a vörös káposztát egyszerűen nem lehet elrontani. Igaz, nekünk nem akkora extra a kürtőskalács, mint az ide látogató külföldieknek, azért mi is elraktározunk egyet otthonra, csak úgy biztos, ami biztos alapon. Mindezt természetesen forralt borral gurítottuk le fejenként 900 forintért.

A tesztelt ételek

A nagybetűs karácsonyi vásárt egyszerűen nehéz lenne nem imádni, ahol a horror-árak ellenére a gasztronómiai választék is rendben van. Bár a nagy ünnepi ajándékvásárlást nem itt a legpénztárcabarátibb megejteni, a hangulat és a finom illatok kárpótolnak minket. Azért semmiképpen ne hagyjuk ki!

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago