grillezett hamburger recept
grillezett hamburger recept

A grillezett hamburger egy igazi klasszikus kerti grillezéshez. De mi lenne, ha egy kis csavarral dobnánk fel ezt az egyszerű ételt? Ez a recept egy különleges házi szósszal és ropogós édesburgonya hasábbal igazán különlegessé teszi a hamburgerélményt. Tökéletes választás egy baráti összejövetelhez a kertben.

Hozzávalók:

Hamburgerekhez:

  • 500 g marhahús (darálva)
  • 4 szelet cheddar sajt
  • 4 szelet bacon (opcionális)
  • 4 briós zsemle
  • Friss saláta levelek
  • 1 nagy paradicsom, szeletelve
  • 1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • Só és bors ízlés szerint
  • Olívaolaj

Különleges szószhoz:

  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál worcestershire szósz
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál méz
  • Só és bors ízlés szerint

Édesburgonya hasábokhoz:

  • 2 nagy édesburgonya, hasábokra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Hamburgerek előkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst sóval és borssal. Formázz belőle 4 egyforma pogácsát. Kend meg őket olívaolajjal, hogy ne ragadjanak a grillre.
  2. Grillezés: Melegítsd elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre. Helyezd a hamburgerpogácsákat a grillre, és süsd őket oldalanként kb. 4-5 percig, amíg elérik a kívánt átsütési fokot. A sütés utolsó percében helyezz egy szelet cheddart minden pogácsára, hogy ráolvadjon. Ha bacont is használsz, grillezd meg a szeleteket ropogósra.
  3. Zsemlék pirítása: Vágd félbe a briós zsemléket, és pirítsd meg a grillen pár percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
  4. Különleges szósz elkészítése: Keverd össze a majonézt, ketchupot, mustárt, worcestershire szószt, fokhagymaport, pirospaprikát, mézet, sót és borsot egy tálban, amíg sima állagú lesz.
  5. Édesburgonya hasábok elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonya hasábokat olívaolajjal, pirospaprikával, fokhagymaporral, sóval és borssal. Terítsd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és süsd 25-30 percig, amíg ropogósak és aranybarnák lesznek.
  6. Hamburgerek összeállítása: Kend meg a pirított zsemle alsó felét a különleges szósszal, majd helyezz rá salátalevelet, a sajtos hamburgerpogácsát, paradicsomszeleteket és vöröshagymát. Tedd rá a zsemle tetejét, és nyomd össze óvatosan.
  7. Tálalás: Tálald a hamburgereket a ropogós édesburgonya hasábokkal egy nagy tányéron. A kertben, egy napsütötte asztalon, egy kockás terítővel különösen hangulatos lesz az étkezés.

Ez a grillezett hamburger különleges szósszal és édesburgonya hasábokkal tökéletes választás egy kellemes kerti grillezéshez. A szaftos hús, a ropogós bacon és a házi szósz minden falatot ízletessé tesz. Jó étvágyat!

A kép illusztráció!

Hirdetés: