Forrás: Youtube
Nem akarunk senkit sem áltatni: a házi krémes elkészítése bizony nem lesz egyszerű, beillik egy konyhai terepgyakorlatnak is.
Talán nincs is olyan magyar cukrászda, ahol a magasan rétegzett krémes ne ínycselkedne velünk a pultban. Ezzel csupán az a baj, hogy a látvány sajnos sokszor becsapós: hiába megkapó külső, nos belsőre (ízre) közel sem az igazi.
Nem így a házilag készített krémes, amelynek alapszabálya, hogy jó alapanyagokból készüljön, nem tojásporból vagy vaníliás pudingporból, és a krém sűrűségét, tartását pedig ne a zselatin alapozza meg. Az pedig már csak hab a tortán, ha igazi vaníliarúd adja meg az ízét: ezzel kapcsolatban létezik is egy mendemonda, miszerint egy vendég egyszer visszaküldette a krémesét azzal az indokkal, hogy koszos. Nos, ez a kosz nem volt más, mint a vaníliarúd magjai, így ha mi is ilyen “koszos” krémessel találkoznánk a cukrászdában, semmiképpen ne küldessük vissza, inkább örüljünk neki, hogy nem porból készült
A tésztához morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá egy csipet sót, rakjuk hozzá a tojást, az ecetet vagy a citromlevet és a tejfölt. Gyúrjuk egyneművé a tésztát, majd tegyük a hűtőbe legalább két órára, de akár egy egész éjszakán át is maradhat a hidegen.
Pihentetés után a tésztát vegyük ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Rakjuk az egyik lapot egy sütőpapírral fedett, nagyobb tepsi hátuljára. Arra figyeljünk, hogy a tészta két centivel túlérjen a tepsi peremén, mert sütés közben kicsit zsugorodik. Villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel. Előmelegített sütőben süssük meg 170 fokon 20 perc alatt. A másik lappal is így tegyünk.
A krémhez a négy tojást válasszuk ketté, majd verjük habosra egy deci tejjel és a cukor felével. A tej többi részét a vaníliával együtt forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tojásos keveréket és turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozzuk össze. A fehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral, majd óvatosan keverjük a tojásos keverékhez és pár percig melegítsük át a tűzhelyen.
Ha kész a krém, egyenletesen osszuk el az alsó tésztán. Rakjuk rá a kis felvágott felső lapokat, majd mehet a hűtőbe. Másnap szeleteljük az alsó lapot is a felső mentén vizes, éles késsel. Porcukorral megszórva kínálva lesz igazán autentikus!
Recept forrása: Femina
[sc name=”facebook” ]
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…
Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…