Uncategorized

Így lesz elképesztően krémes a házi krémes

Nem akarunk senkit sem áltatni: a házi krémes elkészítése bizony nem lesz egyszerű, beillik egy konyhai terepgyakorlatnak is. 

Talán nincs is olyan magyar cukrászda, ahol a magasan rétegzett krémes ne ínycselkedne velünk a pultban. Ezzel csupán az a baj, hogy a látvány sajnos sokszor becsapós: hiába megkapó külső, nos belsőre (ízre) közel sem az igazi.

Nem így a házilag készített krémes, amelynek alapszabálya, hogy jó alapanyagokból készüljön, nem tojásporból vagy vaníliás pudingporból, és a krém sűrűségét, tartását pedig ne a zselatin alapozza meg. Az pedig már csak hab a tortán, ha igazi vaníliarúd adja meg az ízét: ezzel kapcsolatban létezik is egy mendemonda, miszerint egy vendég egyszer visszaküldette a krémesét azzal az indokkal, hogy koszos. Nos, ez a kosz nem volt más, mint a vaníliarúd magjai, így ha mi is ilyen “koszos” krémessel találkoznánk a cukrászdában, semmiképpen ne küldessük vissza, inkább örüljünk neki, hogy nem porból készült

Forrás: Cookpad

Hozzávalók

TÉSZTA HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál ételecet vagy citromlé
  • csipet só

KRÉMHEZ

  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 l tej
  • 1 rúd vanília

A tésztához morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá egy csipet sót, rakjuk hozzá a tojást, az ecetet vagy a citromlevet és a tejfölt. Gyúrjuk egyneművé a tésztát, majd tegyük a hűtőbe legalább két órára, de akár egy egész éjszakán át is maradhat a hidegen.

Pihentetés után a tésztát vegyük ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Rakjuk az egyik lapot egy sütőpapírral fedett, nagyobb tepsi hátuljára. Arra figyeljünk, hogy a tészta két centivel túlérjen a tepsi peremén, mert sütés közben kicsit zsugorodik. Villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel. Előmelegített sütőben süssük meg 170 fokon 20 perc alatt. A másik lappal is így tegyünk.

A krémhez a négy tojást válasszuk ketté, majd verjük habosra egy deci tejjel és a cukor felével. A tej többi részét a vaníliával együtt forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tojásos keveréket és turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozzuk össze. A fehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral, majd óvatosan keverjük a tojásos keverékhez és pár percig melegítsük át a tűzhelyen.

Ha kész a krém, egyenletesen osszuk el az alsó tésztán. Rakjuk rá a kis felvágott felső lapokat, majd mehet a hűtőbe. Másnap szeleteljük az alsó lapot is a felső mentén vizes, éles késsel. Porcukorral megszórva kínálva lesz igazán autentikus!

Recept forrása: Femina

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago