Így lesz elképesztően krémes a házi krémes

Nem akarunk senkit sem áltatni: a házi krémes elkészítése bizony nem lesz egyszerű, beillik egy konyhai terepgyakorlatnak is. 

Talán nincs is olyan magyar cukrászda, ahol a magasan rétegzett krémes ne ínycselkedne velünk a pultban. Ezzel csupán az a baj, hogy a látvány sajnos sokszor becsapós: hiába megkapó külső, nos belsőre (ízre) közel sem az igazi.

Nem így a házilag készített krémes, amelynek alapszabálya, hogy jó alapanyagokból készüljön, nem tojásporból vagy vaníliás pudingporból, és a krém sűrűségét, tartását pedig ne a zselatin alapozza meg. Az pedig már csak hab a tortán, ha igazi vaníliarúd adja meg az ízét: ezzel kapcsolatban létezik is egy mendemonda, miszerint egy vendég egyszer visszaküldette a krémesét azzal az indokkal, hogy koszos. Nos, ez a kosz nem volt más, mint a vaníliarúd magjai, így ha mi is ilyen “koszos” krémessel találkoznánk a cukrászdában, semmiképpen ne küldessük vissza, inkább örüljünk neki, hogy nem porból készült

Forrás Cookpad

Hozzávalók

TÉSZTA HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál ételecet vagy citromlé
  • csipet só

KRÉMHEZ

  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 l tej
  • 1 rúd vanília

A tésztához morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá egy csipet sót, rakjuk hozzá a tojást, az ecetet vagy a citromlevet és a tejfölt. Gyúrjuk egyneművé a tésztát, majd tegyük a hűtőbe legalább két órára, de akár egy egész éjszakán át is maradhat a hidegen.

Pihentetés után a tésztát vegyük ketté, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Rakjuk az egyik lapot egy sütőpapírral fedett, nagyobb tepsi hátuljára. Arra figyeljünk, hogy a tészta két centivel túlérjen a tepsi peremén, mert sütés közben kicsit zsugorodik. Villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel. Előmelegített sütőben süssük meg 170 fokon 20 perc alatt. A másik lappal is így tegyünk.

A krémhez a négy tojást válasszuk ketté, majd verjük habosra egy deci tejjel és a cukor felével. A tej többi részét a vaníliával együtt forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tojásos keveréket és turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozzuk össze. A fehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral, majd óvatosan keverjük a tojásos keverékhez és pár percig melegítsük át a tűzhelyen.

Ha kész a krém, egyenletesen osszuk el az alsó tésztán. Rakjuk rá a kis felvágott felső lapokat, majd mehet a hűtőbe. Másnap szeleteljük az alsó lapot is a felső mentén vizes, éles késsel. Porcukorral megszórva kínálva lesz igazán autentikus!

Recept forrása: Femina

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago