A datolya már a Bibliában is említésre került, sőt a Koránban a legtöbbet szereplő gyümölcs. A gyümölcsöt elsősorban szárított formában fogyasztjuk hazánkban, de frissen is találkozhatunk vele néhanapján. Sokan talán nem is sejtitek, milyen jótékony hatása van, így mi most megmutatjuk. 

Mi az a datolya?

A datolya valóban ősi gyümölcs, hiszen már az ókori Mezopotámiából is maradt fenn róla írásos emlékünk. A legfeljebb 30 méter magas datolyapálma termését gyakran nagy ültetvényeken termesztik Afrikában, Közel-és Közép-Keleten, de Európa néhány pontján is, elsősorban Spanyolországban. A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, amely tele van szénhidráttal, 100 gramm 142 kalóriát tartalmaz. A közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra került, ezért is nevezték a helyiek az élet fájának vagy áldott fának. A datolyát nyersen is, de szárítva is fogyasztották. Szárított változata nagyon hasznos volt az utazóknak, akik előkapva egy-egy szem datolyát a zsebükből azonnal energiához juthattak a kis gyümölcsből. A datolya arab közvetítéssel jutott el Európába, ahol hamar népszerűségre tett szert, így kontinensünkön is hagyománya lett a datolyatermesztésnek. Ugyanakkor az éghajlatnak köszönhetően az európai datolyák nem versenyezhetnek arab társaikkal. A vezető datolya exportáló országok napjainkban Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia és Irak, de Európában kedveltek még az algériai és tunéziai datolyák is.

 

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Datolyapálma

Miért fogyaszd? 

Az arab világban egyfajta kötelességnek minősül a datolya fogyasztása. Például a  Ramadán (azaz a böjthónap) idején a plázákban hatalmas plakátokkal hívják fel a vallásos emberek figyelmét a datolyafogyasztás kötelezettségeire. Jó hatással van az emésztésre, segít megakadályozni a székrekedést, köszönhetően magas rosttartalmának. Sok benne a tápanyag, káliumból, kalciumból, magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból is található bőségesen a datolyában. Tartalmaz szukralózt, fruktóz és glükózt is, így nyugodtan állíthatjuk, hogy egy igazi cukorbomba (na, persze az egészséges fajtából!). Kiváló rágcsálnivaló, ha hirtelen energialöketre vágyunk, tény, ami tény viszont, hogy fogyókúrázóknak nem ajánlott túl nagy mennyiség elfogyasztása magas cukor-és szénhidrát tartalma miatt. Isteni ragacsos datolyasütit, datolyamuffint vagy datolyatortát készíthetünk belőle, de csokiba mártva sem rossz. Kipróbálnátok?

 

 

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: