A csodálatos vargányás gombakrém

Hétvégén megkóstolhattunk néhány olyan finomságot, ami a Banyaerdő dencsházi üzemében készült – illetve egy olyan isteni gombakrémet is, ami megvásárolni sajnos nem lehet, hiszen nem tartósítható, de a receptjét megkaptuk, szóval nyugodtan meg lehet próbálkozni vele otthon is!

Mit is kell tudni a Banyaerdőről? A lényeg röviden: Nagy Kriszta álmodta meg, aki régóta járja az erdőket és mezőket gombák után kutatva, és régi vágya volt, hogy létrehozzon egy olyan márkát, amely az itthon szedett gombákból itthoni feldolgozással készít különféle termékeket, mindezt elérhető áron. Eddig ugyanis az volt a jellemző, hogy a leszedett gombát Olaszországba vitték, a feldolgozás után pedig meglehetősen borsos áron juthattunk csak hozzá. Így persze relatíve világlátott gombakészítményeket vásárolhattunk meg, de ez mégis kit érdekel egy étel esetén, ahol a legfontosabb mégiscsak az íz?!

Szörpök, aszalványok és krémek is kaphatók
A Banyaerdő termékei Fotó: SZZS Media

Krisztáék emellett nagyon büszkék arra is, hogy a vállalkozást a kezdetektől úgy építették fel, hogy mind a társadalmi, mind a természeti környezet iránt felelősen működjön. Családbarát munkahelyként teremtettek munkalehetőséget egy mélyszegénységben élő Baranya megyei községben, ahol addig jellemzően a közmunka volt az egyetlen lehetőség az emberek nagyobb részének. Szóval a fizetés maga is ritkán használt szó, a korrekt bérezés pedig szinte ismeretlen fogalom, a Banyaerdő pedig ezen is változtat.

Térjünk vissza azonban az ízekre, amiket kétségkívül még kellemesebbé tehet a tudat, hogy milyen háttérrel készülnek… Nem mintha rászorulnának, hiszen valóban egészen különlegesek, és a pozitív értelemben vannak távol a szokványostól. A savanyított gévagomba remek alternatíva a savanyúuborka helyett, a szintén gévagomba alapú fasírt pedig visszafogott ízvilágával tökéletes alapot nyújt, ha valaki szeretné különféle fűszerekkel a személyes ízlésére szabni.

Ez a termék ugyanis lényegében instant fasírtporként szerezhető be, amelyet elég némi vízzel összekeverni, majd kisütni – vagyis a fűszerekkel való tupírozás nélkül is elkészíthető és finom, az csupán egy lehetőség a kísérletezésre. Emellett volt egy hétféle gombával megtöltött rétes is, illetve különféle szörpök, amik közül nekem a citromfű volt a kedvencem.

A kóstoló sztárja azonban egyértelműen a vargányás gombakrém volt, amit a Banyaerdő kertjében (mert ilyen is van nekik) szedett porcsinnal szolgáltak fel.

Hozzávalók:

  • Fél tasak Banyaerdő füstölt vargánya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg csiperke
  • 1-2 evőkanál mascarpone
  • só, ízlés szerint

Áztasd be a füstölt vargányát egy kevés vízbe. A felkockázott vöröshagymát pirítsd meg kevés olívaolajon. Add hozzá az apróra vágott csiperkét, sózd meg és főzd addig, amíg levet enged, és az elpárolog. Ezután öntsd fel a füstölt gomba áztatóvizével, pár perc után pedig add hozzá a beáztatott vargányát is. Főzd pár percig, majd a tűzről levéve turmixold össze, és add hozzá a mascarponét. Kóstolás után, ha úgy ítéled meg, vargányás sóval fokozhatod a hatást.

A Banyaerdő termékei egyelőre termelői piacokon (szombatonként a Római parton és a Czakó piacon, vasárnaponként pedig a Szimpla kertben és a Pancs piacon) kaphatók, de novembertől elindul a webshop is, így akár online is megrendelhetjük majd őket!

Hirdetés: