A kakaós csiga gyerekorri kedvencünk, ahány ember annyiféle csiga-ízlés: ki kakaósan, ki dupla csokisan, ki fahéjasan szereti. A pékségek mindennapos sztárja, de otthon is elkészíthetjük ám! A házi kakaós csiga elkészítése ugyanis nem túl bonyolult, ám annál pepecselősebb, de jobb ha tudjuk, hogy minden percét megéri!
A kelesztés vagy a leveles tészta hajtogatásához idő és türelem kell, így ne akkor álljunk neki, amikor alig 1 óránk van csak gyors összedobni valamit. A legjobb, ha egyből dupla adagot készítünk, mert az tuti, hogy nem sokáig marad belőle a tányéron. Mi szóltunk!
Hozzávalók 25-28 csigához
- 50 dkg finomliszt
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- A töltelékhez:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg Eléonore kakaópor 22-24%
- 15 dkg porcukor
- A tetejére:
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt pedig langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, valamint a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jó alaposan kidolgozzuk, majd kb. 50 percen át meleg helyen megkelesztjük.
Ezután a tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal és meghintjük porcukorral. A kakaóport és a porcukrot kis szűrővel vagy szitával rászórjuk a tésztára, így jobban el tudjuk rajta oszlatni. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, akárcsak a bejglit. 1-2 cm vastag karikákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 15-20 percig hagyjuk pihentetni.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd 25-30 perc alatt megsütjük. Mikor még forró, megkenjük vaníliás, cukros tejjel, ettől finomabb és puhább lesz. Ebből körülbelül 25-18 darab isteni csiga jön ki! Jó étvágyat kívánunk hozzá!