Mi nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a túrógombócot. Szerintünk egy zseniális találmány, amely desszertként is ideális, de egy tartalmas leves után, akár főételként is remek. A túrógombóc hidegen és melegen is finom, és még csak sok összetevő sem szükségeltetik hozzá!

Persze, mert minden ételnek, ennek is megvan a maga ördöngössége. Ugyanis, ha tetszik, ha nem, a túrógombóc néha önálló életre kell. Legalábbis nálunk már többször is döntött úgy, hogy inkább fogja magát és szétesik a forró vízben. Szóval nincs mit szépíteni, hiába az egyszerű alapanyagok, a túrógombóc megfelelő állagát igenis nehéz eltalálni.

Mindenkinek van egy elképzelése az ideális túrógombócról, és ez gyakran igen sokféle lehet: kicsit ruganyos, kicsit gumis, porhanyós, kemény vagy éppen remegős. Tulajdonképpen mindegyik túrógombóc jó, de egyik sem versenyezhet, más gyerekkori túrógombóc-élményekkel.

Mi egy számunkra már bevált receptet mutatunk meg.

Hozzávalók

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 dkg búzadara
  • A forgatáshoz:
  • 2 ek olaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 dl tejföl
  • porcukor
  • fahéj

1860836332 febf86b68f c

A túrót a vajjal elkeverve finomra törjük, hozzátesszük a sót, a tojások sárgáját, és jól összekutyuljuk. A fehérjét mindeközben fehér habbá verjük, és lazán a túróhoz forgatjuk a búzadarával. Kb. 1 órán keresztül a hűtőben állni hagyjuk.

Ezután sós vizet forralunk, és nedves kézzel tojás méretű gombócokat formálunk, majd szépen beledobáljuk a lobogó vízbe. Fedő alatt, közepes lángon, kb. 5 perc alatt puhára főzzük, végül leszűrjük.

Egy kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a tejfölt pedig porcukorral ízesítjük. A gombócokat a zsemlemorzsába forgatjuk, és édes tejföllel és fahéjjal kínáljuk.

Hirdetés: