Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ahogy tavaszodik, mi egyre jobban kívánjuk a könnyebb, zöldséges vagy gyümölcsös ételeket. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy egy finom vegyes gyümölcsleves recept jól fog jönni, amely segít feltölteni a vitaminraktárakat is.
Nyáron különösen jól esik lehűtve, de tavasszal is remek lehet, ha könnyedebb, gyomorkímélő ételre vágynánk. A gyümölcsök ráadásul tele vannak vitaminnal, amelyekre különösen szükségünk van tavasszal. Igaz, egyelőre a legtöbb gyümölcs még csak fagyott formában kapható, ne féljünk ezektől, ugyanis kimutatott tény, hogy a fagyasztással csak nagyon kis mértékben roncsolódnak a bennük található tápanyagok.
A gyümölcsleves számtalan módon elkészíthető, mi most egy klasszikusabb verziót hoztunk, amit még otthon tanultunk. Ha valamelyik gyümölcsöt nem szeretitek benne, nyugodtan helyettesítsétek mással, a variációk tárháza végtelen.
Hozzávalók
1 kanál liszt
2 darab alma
1 dl tejszín
1 darab tojás sárgája
1 tk fahéj
½ darab citrom héja
8 darab szegfűszeg
30 dkg meggy
5 darab szilva
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk. Forrásban levő, 1 liter vízbe, 20-25 kávéskanál kristálycukrot teszünk. Beleteszünk pár fahéjdarabot, 5-6 szegfűszeget, 5-6 szegfűborsot és egy citrom lereszelt héját. Ezután a forrásban levő vízbe, először az almát tesszük bele, majd kb. 3-4 perc főzés után, a szilvát, 1-2 percre rá, végül a meggyet. Egy-két perc főzés után, félretesszük. A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját, 1-2 evőkanál liszttel. Ezután a lehűlt levesből, kanállal, 2 decit apránként hozzámerünk, közben folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. Langyosan, vagy lehűtve tálaljuk.
A gyümölcsleves nemcsak nyáron, de tavasszal is remek ötlet, a gyümölcsöket pedig úgy variálhatjuk hozzájuk, ahogy csak kedvünk tartja. Ha szeretnénk díszítsük tejszínhabbal.