Kezdőlap Hírek Grízes tészta, a menzai kedvenc

Grízes tészta, a menzai kedvenc

3983
0
Hirdetés:

 Menzás sorozatunk soron következő darabja a grízes tészta. Bár megoszlanak róla a vélemények, mi nagyon is szerettük a suli menzájának grízes tésztáját, ezért most nem változtattunk annak receptjén, és a klasszikus menzai alapreceptet hoztuk el.

A grízes tészta nem egy nagy ördöngösség, de van egy praktika, amit ha betartasz különösen finom lesz. A lényeg, hogy a dara mindig aranyszínűre legyen pirítva, ez ugyanis elképesztő mértékben megnöveli a tészta élvezeti értékét: karamellás, diós íze lesz, és az egész ételnek egy korábban nem tapasztalt karaktert, önálló jelleget ad. Nem sokkal, csupán percekkel növeli meg az elkészítés idejét, de higgyétek el nagyon megéri.

Hozzávalók

  • 25 dkg szélesmetélt
  • 15 dkg búzadara
  • 1,5 dl víz
  • 2 csipet só
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • az elmaradhatatlan lekvár

Az olajat melegítsd fel, majd szórd hozzá a búzadarát. Sózd, és állandóan kevergetve, kis lángon pirítsd meg. Figyelj, mert könnyen megég. Amikor már szép aranybarna, vedd le a tűzről, és óvatosan öntsd fel a vízzel. Ügyelj arra, hogy a kezed ne legyen az edény felett, mert amikor a forró gríz és a víz találkozik, hirtelen felcsap a gőz. Ezután keverd össze, majd tedd vissza a tűzre, és kisebb lángon, néha megkeverve, addig pirítsd, amíg a nedvesség elpárolog, és a gríz finom morzsalékos lesz. Pár perc alatt elkészül.

Tégy fel egy fazékban vizet forrni, ha lobog, rakd bele a tésztát, dobj hozzá sót, és főzd meg a tésztát 10-12 perc alatt. Szűrd le, és hideg vízzel öblítsd le. Ezután alaposan csepegtesd le, majd keverd a langyosra hűlt, pirított grízhez. Ízlés szerint szórd meg kevés sóval, és melegítsd össze. Tálaláskor porcukorral és lekvárral kínáld.

Borítókép forrása. Mokkamálna

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház