A menzán készült ételeket sokszor éri vád, és sajnos nem mindig alaptalanul. Bár az iskolában sárgarépát leggyakrabban a finomfőzelékben ettünk, esetleg a húslevesben úszkált néha egy-egy darab, most egy igazán finom sárgarépa főzelék receptjét hoztuk, amelyet vajjal és petrezselyemmel tettük igazán ínycsiklandóvá.
Imádjuk a sárgarépát: jöhet nyersen, párolva, levesbe, főzeléknek, lényegében bárhogyan. Mi most sárgarépa főzeléket készítettük, amely önmagában is ideális, de köretként is – legutóbb mi reszelt máj mellé készítettük el. Ha pedig hanyagolnátok a húst, akkor készítsétek el zöldségfasírttal, ahhoz is remekül passzol.
A sárgarépának hála kellemesen édes, a petrezselyemnek köszönhetően pedig üdítően friss lesz a főzelék, amely biztosan feledteti majd menzás rossz emléket.
Hozzávalók
- 600 g sárgarépa
- 0.5 csokor petrezselyem
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 0.5 citromból nyert citromhéj
- 60 g vaj
- 2 ek napraforgó olaj
- 60 g finomliszt
- 2 dl víz
- 7 dl tej
- só ízlés szerint
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. A citrom héját lereszeljük, és levét kifacsarjuk.
Egy lábasban vajat hevítünk, hozzáadjuk az olajat, majd a répát félpuhára pároljuk, és lekapcsoljuk a lángot.
Folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a lisztet és egy kevés vizet, majd a tejet.
Sózzuk, és hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a petrezselymet.
Felforraljuk, és ha kellően besűrűsödött, tálalhatjuk is.
Borítókép forrása: Youtube