Az igaz, hogy bele kell nyúlni a pénztárcánkba, ha kardamomra vágyunk. De mégis milyen fűszer és miért olyan egészséges? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ!

Mi is az a kardamom?

A kardamom a gyömbérfélék családjának a tagja. A Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, mára viszont számos trópusi éghajlatú délkelet-ázsiai országban termesztik, sőt még Guatemalában is. A Malabár-parton már nagyon régóta fogyasztják, a szanszkrit írások is említik.

A boltokban három változatban kapható: zöld, fehér és fekete. A lágyszárú növény 2-3 méter magas, ezeken nőnek a kardamom termések. A boltokban egészben (hüvelyestül) vagy egészben és őrölt formában kerülnek forgalmazásra.

cardamom 674506 1280

Miért fogyasszuk?

Feltehetően a görög kardia (szív) és a ammomum (fűszer) szavakból jött össze. Nevéhez hűen jótékony hatással van a szívre, javítja annak vérellátását. A szív ereinek, izomzatának rugalmasságához is hozzájárul, így növeli a szív terhelhetőségét.

Az Ezeregyéjszaka meséiben is említésre került a kardamom elsősorban stimuláló tulajdonsága révén, így méltán kapta a fűszerek királynője elnevezést Indiában. Cineoltartalma miatt – amely az eukaliptusz egyik hatóanyag is –  szájbetegségek kezelésére is javallott. A fűszerben található mandán pedig fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek szaporodását.

Szélhajtó hatása miatt az emésztésre is jó hatással van. Aki pedig az étvágyát szeretni javítani, az étkezések előtt fogyasszon el egy kardamom teát. Emellett a szexuális élet javítására is alkalmas vérkeringés fokozó tulajdonsága révén. Azoknak az uraknak, akik impotenciától szenvednek, érdemes naponta 2-3 csésze kardamom teát elfogyasztani.

Hirdetés: