Kezdőlap Hírek Karácsonyi rögtön puha mézeskalács recept

Karácsonyi rögtön puha mézeskalács recept

879
0
Hirdetés:

A Karácsony sokak számára nem lenne ugyanaz a konyhában szállingózó mézeskalács illata nélkül. Ráadásul a mézeskalács sütése az egyik legszórakoztatóbb konyhai elfoglaltság az ünnepek közeledtével. Ehhez dukál egy jó recept is, mi ezzel segítünk!

Az első mézeskalács egy örmény szerzetes közvetítésével jutott el Európába, ahol az idegen hittérítő  francia papokat és keresztényeket tanított meg a fűszeres finomság elkészítésére. Hamar nagy népszerűségre tett szert, elsőként Németországban és Angliában, majd később a skandináv országokban is. Egy 1444-es dokumentum szerint svéd apácák gyomorrontás enyhítésére is alkalmazták.

A mézeskalács elkészítésére rengetek recept létezik, és országonként is eltérő ízek figyelhetőek meg: az amerikaiak melasszal, a németek mézzel, a britek pedig sziruppal és barna cukorral édesítik. A fűszereknek is számos variánsa van, népszerű a fahéj, az ánizs, a kardamom, a szegfűszeg és a szerecsendió.

Hozzávalók

  • 33 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat és a tojást. Átkeverjük, és tésztává gyúrjuk.

A tésztát jól kilisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges figurákat szaggatunk ki belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a mézeskalács formákat, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

+1 tipp

És mégis mitől lesz rögtön puha a mézeskalács? Nos ez nem másnak, mint a tárolásnál közéjük helyezett almaszeleteknek köszönhető. Ha biztosra akarunk menni, akkor az almát semmiképpen se felejtsük el!

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház