A Karácsony már kopogtat az ablakokban és mivel lenne jobb várni, mint egy nagy adag, forró töltött káposztával? Az év végi ünnepek nélkülözhetetlen darabja, nélküle nem igazi az ünnepi asztal. Nekünk legalábbis semmiképpen nem, úgyhogy egy igazán bőséges töltött káposzta recept jön most!

A mínuszokban ez az egyik legklasszabb étel, hiszen tartalmas, sós és egyszerre savanykás, minden benne van, amire ilyenkor csak szükség lehet. Mint minden ételen, a töltött káposztán is rengeteget lehet vitatkozni: milyen húsból készüljön a tölteléke vagy milyenek legyenek az arányok. A fűszerezésen és a káposztán is gyakran megy a vita, de a rántással vagy rántás nélkül kérdés is sokszor felmerül.

Mi egy igazán extra, ám mégis hagyományos változatban készítjük. Ettől tutira senki nem marad éhes!

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 közepes db káposztalevél (savanyú)
  • 0.5 kg darált sertéshús
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg kolbász
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 20 dkg rizs (főtt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 5 db babérlevél
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 ek sertészsír
  • 2 l víz (kb.)
  • só ízlés szerint

A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk és száraz serpenyőben kisütjük. A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.

A darált húst egy nagyobb keverőtálba rakjuk, amihez hozzátesszük a főtt rizst, a korábban megdinsztelt hagymát, sózzuk és borsozzuk, majd őrölt köménnyel és fűszerpaprikával fűszerezzük. Belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat és kézzel alaposan összedolgozzuk, végül kb. 1 dl vízzel fellazítjuk a masszát.

A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagyobb edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre jöhet pár szelet kolbász – ha szeretnénk – és az utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta.

A savanyú káposzta levelekbe beletöltjük a tölteléket, és szép sorjában egymás mellé helyezzük őket. E fölé jöhet egy újabb káposztás-babérleves kolbászréteg. Ha maradna még a töltelékből, amihez már nincs káposzta, akkor nyugodtan gyúrjunk belőle gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.

Egy utolsó réteg káposztával fedjük le az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Kis lángon kb. 2 órán át főzzük. A legvégén, ha szeretnénk készítsünk hozzá egy rántást, amit a következőképpen csináljunk meg: egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.

Óvatosan oszlassuk el a rántást egy fakanállal, és ezután kész is az isteni töltött káposzta. Természetesen mindez nem lenne az igazi, ha nem tejföllel tálalnánk, erről semmiképpen se felejtkezzünk meg! Jó étvágyat kívánunk az ünnepekhez!

Hirdetés: