Újabb 20 hektárral növekedhet a sör alapanyagának számító növény, azaz a komló termőföldjeinek mérete a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária közös programjának köszönhetően.

A somogyi Kastélyosdombón több mázsa egészséges, jó minőségű komló szüreteléséhez kezdtek hozzá a helyi családok, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária kezdeményezésében. Egy program során a területen még 2018 őszén ültettek komlót, és ez az idei lesz az első komolyabb szüret.

Komloszuret 02

A komlótermesztésnek régre visszanyúló hagyománya van Magyarországon, ám mintha az utóbbi időkben ez picit visszaszorult volna. Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a HEINEKEN Hungária támogatásával felélesztve a régmúlt jó szokásait, komlót telepített, amelyhez három népszerű fajtát, a Perle, Saazer és Chinook növényeket használtak. A két éve elültetett komlómagok idén ősszel adnak először tetemes mennyiségű termést, a szüret során várhatóan több mázsa komló kerül majd betakarításra.

Komloszuret 01

Célunk, hogy minél színesebbé, ellenállóbbá tegyük a magyar agráriumot, amiben kiemelt szerepe van a korábban jól működő ágazatok, köztük a nagy múltú komlótermesztés felélesztésének. A magyar mezőgazdaság akkor tud rugalmasan felelni a piaci kihívásokra, versenyképességünket akkor tudjuk megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra, mezőgazdasági termékeink bővülő kínálatára. Egy ágazat újjászületése, megfelelő felvevőpiac esetén a komló termesztése új munkahelyeket teremt, erősíti a vidék gazdaságát, színesíti a magyar agráriumot. A termelők augusztus 31. és szeptember 22. között nyújthatják be a támogatási kérelmüket a 150 millió forintos keretösszegű programba, amelynek révén akár húsz hektárral is növekedhet azon területek nagysága, melyeken komlót termesztenek Magyarországon.” – mondta a szüret alkalmából Nagy István agrárminiszter.

Komloszuret 03

“A sör alapanyaga kiút lehet a szegénységből. A HEINEKEN a világ minden táján különös értékként tekint a helyi közösségekre, helyi termékekre. A Kastélyosdombói komlót Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz fogjuk felhasználni. Célunk, hogy a jövőben Soproni előállítása során 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk” – nyilatkozta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

Komloszuret 05

A HEINEKEN Hungária a programban piaci áron vásárolja a Kastélyosdombón termelt komlót, ezzel pedig biztosítja a program hosszú távú fennmaradását, amelyben mintegy 10 család vesz részt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: