borsos tokány
Forrás: Cookpad

A borsos tokány nevezetű ételnek talán nincs is autentikus receptje, hiszen mindenki másképpen csinálja. Mutatjuk, mi hogyan.

A tokány a pörkölt közeli rokona, bár ha egészen őszinték akarunk lenni, akkor a tokány meghatározása kifejezetten komplikált és változatos, ám abban nincs vita, hogy az egyik legősibb húsételféleség.

A csíkokra vágott hússal készülő ragut már nagyon régóta ismeri és használja a magyar konyha, félreértett változatát pedig a menzákon kismilliószor kóstolhattuk már többnyire nem éppen a legjobb formájában.

Mivel rengeteg változata van, nehéz egyetlen receptet találni rá: van ahol marhával készítik, van ahol tejföllel, és van olyan is, ahol paprikával, szinte a pörkölttel megegyező módon.

boros tokány
Borsóval készítve talán még finomabb Forrás: Receptműves

Hozzávalók

  • 25 dkg sertéscomb
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 közepes db paradicsom
  • 2 közepes db tv paprika
  • 5 dl víz
  • 1 csapott ek finomliszt
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

 

A tokányok alapja a szalonna, amit kockára vágva kisütünk. Minden, ami ezek után következik, változhat, kivéve ezt.

A kisült szalonnához adjuk a kockára vágott hagymát is, amit üvegesre párolunk.

Majd jöhet a lehetőleg csíkokra vágott hús, ami miatt a tokány a tokány nevet kapta. Fehéredésig süssük, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk és borsozzuk.

Az ugyancsak kockára vágott paradicsomot és paprikát is a húshoz adhatjuk, majd addig főzzük, míg levet ereszt, és picit elkezdi elfőni.

Ekkor öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Majd közepes lángon hagyjuk, hogy a víz jelentős része elfőjön.

A legvégén még egy evőkanál lisztet szórunk a tokányra, amit jól elkeverünk, hogy ne legyen csomós. Köretként pedig tésztát vagy nokedlit kínáljunk hozzá.

Recept forrása: Nosalty

Hirdetés: