A sárgarépa krémleves selymes, fűszeres és illatos, éppen olyan, amilyen egy őszi este jól tud esni.
A sárgarépa nem csak a húslevesbe való, de önállóan, krémleves formájában is megállja a helyét. A krémlevesek készítése ráadásul mindig hálás feladat, abszolút meglepetésmentes, így tuti ötlet, ha a kísérletezést most inkább kihagynánk, és biztosra akarunk menni.
A sárgarépa krémleves a sütőtökhöz hasonlóan készül, és ahhoz hasonlóan érdemes fűszeresre készíteni. Bár nagyon kevés alapanyagból is összedobható, ha kicsit gourmet-ra vágyunk reszeljünk hozzá friss gyömbért, és szórjuk meg egy kis kurkumával, az ízorgia garantált lesz!
Hozzávalók
- 10 darab sárgarépa
- 2 darab hagyma
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 kávéskanál friss gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 darab babérlevél
- 4 darab fokhagyma gerezd
- 1 csipet chilipaprika
- 1 csipet só, bors
- 1 deciliter tejszín
- 1 liter víz
Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymakockákat, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért. (Itt adhatjuk az ételhez a csilipaprikát is, ha szeretnénk.)
A kurkumát, köményt, sót, borsot keverjük össze egy kisebb tálban, majd öntsük a lábasba, utána pedig alaposan forgassuk össze az egészet.
Most jöhetnek a vékonyra karikázott sárgarépák. Addig pirítsuk tovább az ételt, amíg a répa egészen kicsit oda nem kap, ettől lesz ugyanis jó zamatos és kellemesen édes az íze.
Amikor már itt-ott barnás a sárgarépa (NEM FEKETE!), öntsük fel fél liter vízzel, dobjuk bele a babérleveleket is, és fedjük le!
Amikor a répa már majdnem megpuhult, botmixerrel turmixoljuk össze, és öntsük hozzá a tejszínt (természetesen használhatunk növényi tejszínt, vagy akár tejfölt is).
Recept forrása[sc name=”facebook” ]: Só és bors