Bár a francia hagymaleves elsőre talán bizarrnak tűnhet, a franciák egyik legfinomabb leveséről van szó, amelyet mi magyarok is nagyon egyszerűen elkészíthetünk. 

A franciák híres nevezetes étele kevés hozzávalót igényel, viszonylag pénztárcabarát, és gyorsan elkészíthető, nem is beszélve arról, hogy egy a hideg őszi  napokon egy tál gőzölgő leves mennyire jól tud esni.

A francia hagymaleves szíve-lelke, amitől igazán finom lesz, az bizony a cukor. Bár ez nagyon nem hangzik diétásnak (mellesleg nem is az), ha igazán finom levest szeretnénk, akkor akármennyire is jó lenne, a cukrot semmiképpen ne felejtsük ki a levesből.

francia hagymaleves
Forrás: L’Académie de Gout

Hozzávalók

  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 l alaplé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál cukor

A tálaláshoz

  • 10 dkg levesgyöngy
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 10 dkg reszelt edami sajt

 

A vajat megpirítjuk picit, majd ha elolvadt a vajunk, mehet bele körülbelül 1 evőkanál cukor, és ezt addig hagyjuk így főni, amíg a cukor meg nem olvad és el nem kezd egy picit karamellizálódni. Ha a vajunk már kezd barnulni a cukorral, akkor mehet a lábasba a vékonyra a karikára szeletelt hagyma, amelyet közepes lángon 6-8 percig pirítjuk (közben kevergetjük).

A borral és az alaplével felöntjük, de ha nem szeretnénk, bor nélkül is készíthetjük.

Felforraljuk, majd a tejszínt hozzáadva 20 percig kis lángon kevergetés mellett főzzük.

Tálaláskor 2-féle sajtot és levesgyöngyöt teszünk a tányérba.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!