kölesfelfújt
Fotó: iStockPhoto

Ha szeretitek a rizskoch-ot, a kölesfelfújt is kedvetekre lesz, hiszen ízében nagyon hasonlított a rizses desszerthez, ám annál még krémesebb és rostosabb. 

A köles rostban gazdag gabona, ráadásul szuperül variálható, így érdemes minél többször beiktatni a hétköznapi étkezésbe. Készíthetünk belőle például felfújtat, amelynek íze a rizskoch-hoz hasonló, annyi különbséggel, hogy ezerszer könnyedebb és krémesebb.

Ha tejérzékenyek vagyunk, vagy csak szimplán kerülnénk a tejtermékeket, akkor növényi tejjel készítsük el, ha pedig a cukrot hanyagolnánk – mert mondjuk diétázunk -, válasszuk a nyírfacukrot vagy a természetes juharszirupot.

kölesfelfújt
Fotó: Cookpad

Hozzávalók

200 g köles
1 liter tej
só, cukor, vaníliás cukor- ízlés szerint
5 tojás
vaj
zsemlemorzsa

A kölest 3-szoros mennyiségű tejben megfőzzük. Kevés sóval, ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.

Közepes lángon, fedő alatt főzzük. Miután levettük a tűzről 15 percig pihentetjük, majd kivesszük a lábosból, feltörjük, hagyjuk kigőzölni.

Ha már langyossá hűlt, akkor a tojások sárgáit kikeverjük ízlés szerint cukorral, melyet a köleshez keverünk, majd a tojásokat kemény habbá verjük.

Egy vajjal kikent tepsit meghintünk zsemlemorzsával, és beleöntjük a köleses keveréket. 165 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Gyümölcsös öntettel a legfinomabb

Gyümölcs öntet:

Az idény gyümölcsöt vagy fagyasztott gyümölcsöt kevés vízzel és cukorral összeforraljuk, étkezési keményítővel sűrítjük.

Kész az isteni kölesfelfújt, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!