Hirdetés:

A sült spárga a maga egyszerűségében is megunhatatlan nassolnivaló, amihez többek között a krémes hollandi mártás is remekül passzol.

Mindenképpen használjuk ki, míg tart a spárgaszezon, és vadásszuk a recepteket, hogy minél több formában az asztalunkra kerüljön a különleges zöldség. A sült spárgát a világ legegyszerűbb dolga elkészíteni, csupán megtisztítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egy kicsit meglocsoljuk olívaolajjal, és 15 perc alatt készre sütjük. Ez így önmagában is egy tökéletes tavaszi vacsora, de lehet tovább variálni, a hollandi mártás például remekül megy a roppanós, friss zöldségekhez.

Hozzávalók

Sült spárgához:

fél kg friss spárga
1 ek. olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Hollandi mártáshoz:

30 dkg vaj
12db tojássárgája
3 dl víz

1 db citrom
őrölt fehér bors

A sütőt kb. 200 C fokra előmelegítjük, majd előkészítjük a spárgát: a zöldséget megmossuk, és a fás részeit levágjuk. A spárgát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egy kevés olívaolajjal megkenjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 percig sütjük, amíg a spárgák szárai meg nem puhulnak kissé. (A vékonyabbak előbb is elkészülhetnek.)

Míg a spárga sül, elkészítjük a mártást. A vajat felolvasztjuk, és melegen tartjuk. A tojássárgájához hozzáadjuk a vizet (tojásonként 1 evőkanálnyit), majd megsózzuk. Gőz fölött, közepes tűzön, habverővel felverjük, míg könnyű, habszerű állagot nem kapunk. Ezután a vízgőzről levesszük, és további kevergetés közben az írótól különvált vaj tiszta részét lassan hozzácsurgatjuk. Szűrt citromlével és őrölt fehérborssal ízesítjük.

Ha a sült spárga elkészült, nincs más teendő, mint a hollandi mártással nyakon önteni. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház