Egy friss, ropogós rukkola saláta már önmagában is tele van vitaminnal, de érdemes felturbózni egy-két aprósással, hogy még teljesebb legyen az élmény. Az erőteljes ízű kecskesajt és a harsogó, zamatos eper például remekül megy hozzá.
Sokan ódzkodnak a rukkolától a csípőssége miatt, pedig rengeteg ásványi anyagot rejt magában, és harmonikusan működik a salátákban. A karakteres, önmagában is fűszeresen gazdag ízű növény a közértékben műanyag csomagolásban, a piacokon pedig kimérve is kapható.
Az itthon is megtermő zöldség különösen finom friss, zamatos eperrel, de a saláta enyhén keserű íze a markáns ízű kecskesajthoz is remekül illik. A nem mindennapi ízvilágú saláta dressing nélkül is tökéletesen megállja a helyét, de ha igazán ki akarunk tenni magunkért, akkor készítsük el a lenti narancsos-mustáros öntetet is hozzá.
Hozzávalók
A salátához:
2 ek napraforgó olaj
8 szelet bagett
200 g kecskesajt (puha)
120 g salátalevél (fodros endívia)
120 g rukkola
150 g eper
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál dió vagy mogyoró olaj
½ mokkáskanál só
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a bagetteket, és az egyik oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész, áttesszük egy tepsire sült felével lefelé. Rárakjuk a kecskesajtot.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, ha van grill opció, akkor pedig azon, ha nincs, akkor hőlégkeveréssel készítsük el a sajtokat. A sajtos bagetteket tepsire tesszük, majd 5-7 percre be a sütőbe, ha látjuk, hogy pirulni kezd, azonnal vegyük ki.
A salátát egy tálba tesszük, majd a meleg kecskesajttal és a félbe vágott eperrel óvatosan összeforgatjuk.
A salátát tányérokra szedjük, nyakon öntjük a narancsos-mustáros szósszal, és a salátára két-két db kenyeret teszünk.
[sc name=”facebook” ]