Ha eddig csak a vasárnapi húslevesben úszkálva találkoztál vele, akkor meg fogsz lepődni azon, hogy a zeller rántott változata milyen elképesztően finom: belül egészen puha és krémes, a bundája pedig ropogós, valóságos ízorgia.
A zeller nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, sokan legfeljebb a levesbe teszik ízesítő gyanánt, pedig a zsenge és finom zöldség remekül variálható, tele van rosttal és vitaminnal, ráadásul kifejezetten alakbarát, így a fogyókúra során is bártan fogyasztható.
A zeller a rántás során elveszíti jellegzetes, erős ízét, a végeredmény lágy és enyhén pikáns lesz, így azoknak is érdemes tenni vele egy próbát, akik egyébként nem kedvelik ezt a megosztó zöldséget.
Rántott zeller
- 1 nagyobb vagy 2 közepes zellergumó
- 1/2 citrom
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- kevés olívaolaj
- só, bors
A zellert megmossuk, megtisztítjuk, 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk, ha nagyok, akkor félbevágjuk. Besózzuk, majd 25-30 percet pihentetjük, míg a zeller levet nem ereszt, a húsa pedig kissé meg nem puhul. A levet leöntjük róla, papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd frissen őrült borssal meghintjük, és egy kevés citromlevet is locsolunk rá.
A tojást egy tányérba felütjük, villával felverjük, sózzuk. A lisztet és a zsemlemorzsát is a szokásos módon előkészítjük, és a zellerszeleteket a lisztben, majd a tojásban, végül a prézliben megforgatjuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, meghintjük egy kevés olajjal, majd rárakjuk a bundás zellereket. 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Citrommal megcsepegtetve, ízlés szerinti körettel tálaljuk, például készíthetünk mellé mártogatóst, és friss salátával is kínálhatjuk.
[sc name=”facebook” ]