A jól ismert és népszerű mac and cheese sütőtökös verzióban is elkészíthető, ami talán még finomabb is, mint az eredeti. 

Az amerikai sajtos tészta, a mac and chesse (macaroni and cheese) páratlanul finom, igazi bűnös élvezet, amire csak nagyon nehezen lehet nemet mondani. A szupersajtos, sütőben készült alaprecept már önmagában is nagyon ízletes, de mi lenne, ha csavarnánk egy kicsit a dolgon? Naná, hogy a sütőtökös verzióra gondoltunk, hiszen a mézédes sütőtök az ősz nagy kedvence, ami furcsamód remekül passzol a sajtos-tejszínes mac and cheese-zel is.

Sütőtökös mac and cheese

1.5 kg sütőtök
20 dkg edami sajt
20 dkg cheddar sajt
25 dkg kagylótészta (vagy szarvacska)
3 dl tej
2 dl tejszín
3 evőkanál finomliszt
5 ek napraforgó olaj
0.5 bögre zsemlemorzsa
só ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
1 kávéskanál bors

zsálya ízlés szerint

A sütőtököt feldaraboljuk, kimagozzuk, majd sütőben megsütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd megszabadítjuk a héjától, és villával összetörjük.

A sajtokat lereszeljük, fél bögrényit félreteszünk a tálaláshoz.

A tésztát sós, lobogó vízben elkezdjük megfőzni.

Míg a tészta fő, 3 evőkanál olajat felhevítünk, beleszórjuk a lisztet, világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről félrehúzzuk, lassan, folyton keverve felengedjük a tejjel, és hozzáöntjük a tejszínt is.

Belekeverjük a sajtot, majd az összetört sütőtököt és a fűszereket. Visszatesszük a tűzre, alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg a sajt felolvad. Ízlés szerint sózzuk, illetve fűszerezzük.

Ha a tészta elkészült, leszűrjük, hozzákeverjük a masszához. Az egészet jól elkeverjük, majd zsemlemorzsával megszórt tepsibe terítjük.

A fél bögre zsemlemorzsát a maradék reszelt sajttal 2 evőkanál olajjal elkeverjük, majd  egyenletesen a tészta tetejére szórjuk.

200 fokos sütőben, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Reszelt sajttal tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: