A kéksajtos karfiolleves selymes, intenzív krémleves, ami bármikor jól esik, különösen a hűvös, téli napokon.
Imádjuk a karfiolos ételeket, mert táplálóak és finomak, arról nem is beszélve, hogy tele vannak vitaminnal, így az őszi-téli szezonban különösen ajánlott a fogyasztásuk. Se szeri, se száma a karfiolból készült krémlevesnek, készülhet belőle hagyományos, magyaros változat grízgaluskával, valamint sűrű, kiadós krémleves is, amit a legkülönfélébb alapanyagokkal, fűszerekkel, például a jellegzetes ízű és illatű kéksajttal is ízesíthetünk.
Kéksajtos karfiolleves
1 nagyobb fej karfiol
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 burgonya
5 dkg vaj
15 dkg kéksajt
1.5 dl tejszín
1 liter alaplé
2 babérlevél
só, bors
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
A zöldségeket lassú tűzön körülbelül 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a kis kockákra vágott burgonyát és a rózsáira szedett, feldarabolt karfiolt. Egy-két percig pirítjuk, majd enyhén fűszerezzük a zöldségeket.
Felöntjük az alaplével, és hagyjuk felforrni. 2-3 perc elteltével lassú tűzön 10-15 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Belekeverjük a kéksajt felét, és botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Hozzáadjuk a tejszínt, majd hagyjuk ismét felforrni. Megkóstoljuk, és ha szükséges ízesítünk.
Kéksajtot morzsolunk a tetejére, és forrón tálaljuk.
[sc name=”facebook” ][/sc]