A sajtos krumplileves ízletes, kiadós fogás, ami nem a megszokott sémát követi, hanem egy extrább, különlegesebb arcát mutatja meg a krumplinak. 

Bár a krumplinak rengeteg féle felhasználási módja ismert, azt talán kevesen tudják, hogy a puritán zöldségből isteni krémlevest is készíthetünk, ráadásul nem is kell hozzá sok minden, csak néhány alapösszetevő és egy botmixer. A sajttal viszont nem szabad spórolni, ez a szíve-lelke a fogásnak, és ha tehetjük trappista helyett cheddart rakjunk bele, úgy sokkal intenzívebb lesz az ízvilága.

Sajtos krumplileves

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl tejszín
  • 1 db húsleveskocka
  • só, bors 
  • szerecsendió
  • 20 dkg cheddar sajt

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, majd azonos méretű darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.

Egy nagyobb edényben vajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és 1-2 percig pirítjuk rajta. Mehet rá a zúzott fokhagyma is, egyszer-kétszer átforgatjuk, majd hozzárakjuk a krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje.

Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és hozzáadjuk a babérlevet. Belemorzsoljuk a leveskockát, majd lefedjük, és körülbelül 15 perc alatt puhára főzzük.

Ezután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pépesítjük, majd visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejszínt, és összeforraljuk.

Ha egyet-kettőt rottyant, belerakjuk a reszelt cheddar sajt háromnegyedét, és megvárjuk, hogy a sajt elolvadjon a forró levesben. Egy kevés chedarral a tetején tálaljuk, esetleg egy kevés pirított szalonnával is megszórhatjuk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: